Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medieval

Mitt i:s nästa steg – rekryterar ny vd

Publicerad: 16 november 2016, 14:06
Uppdaterad: 16 november 2016, 14:17

Mitt i tappade mark mot huvudkonkurrenten Direktpress. Nu ska de vända den negativa trenden.I knappt ett år har Maria Croon suttit i styrelsen på Mitt i – nu är hon ny vd på koncernen. Erik Norberg lämnar tjänsten.


Ämnen i artikeln:

Mitt iDirektpress

Så sent som 2014 gjorde Mitt i en vinst på mer än 52 miljoner kronor. Men på bara ett år gick lokaltidnings-koncernen från att vara kassako till att göra mångmiljonförluster. Riskkapitalbolaget Segulah köpte Mitt i av Stampen och annonsförsäljningen rasade med drygt 50 miljoner kronor, jämfört med året före.

– Både marknadsförändringar och prispress skedde vid samma tidpunkt. Det var ett scenario som ingen hade kunnat förutspå, sa Erik Norberg då.

Samtidigt som Mitt i backade i sin annonsförsäljning kom nästa problem. Huvudkonkurrenten Direktpress, som snabbt plockade på sig andelar, startade under året 2015 13 nya editioner och Direktpress blev på allvar en utmanare.

– Vi gick in i nya områden där Mitt i hade haft monopolställningar. Tidigare kunde de sätta priser som är möjliga just om man är i en monopolställning, sa Helene Claesson, chefredaktör på Direktpress under 2015.

Direkt fick Direktpress fick stort genomslag och under året ökade deras omsättning från 112 miljoner kronor till 157 miljoner kronor.

Mitt i kontrar

Mitt i, å sin sida, svarade på Direktpress offensiv med att lansera fyra nya tidningar i Stockholms innerstad, designa om tidningen och starta 31 lokala editioner av sajten. Lokaltidnings-koncernen trafik ska under 2016 ha ökat till följd av Mitt i:s förändringsarbete som moderniserat och utvecklat tjänsterna. Men nu lämnar företagets vd Erik Norberg sin tjänst, i ett gemensamt beslut med styrelsen.

– Jag är glad över att vi kan fortsätta utveckla Mitt i som den ledande lokala nyhetsförmedlaren i Stockholm genom en ny kompetent och erfaren vd som tar vid det förändringsarbete Erik genomfört, och vill samtidigt framföra styrelsens tack för hans arbete att modernisera och utveckla Mitt i, säger Joachim Berner, styrelseordförande.

Nästa vd blir Maria Croon som senast kommer från Mitt i:s styrelse. Maria Croon har tidigare arbetet på Forma Magazines och Bonnier Tidskrifter.

– Det är med stort engagemang som jag tar mig an att driva och utveckla Mitt i, säger Maria Croon. 

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mitt iDirektpress

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.