Marknadsföring
”Viktigt att utomhus väljer bort viss spelreklam”
Publicerad: 3 juli 2019, 10:58
Thomas Mattsson är emot en lagstiftad reglering av spelreklam. Svenska spels vd Patrick Hofbauer är för.
Foto: Philip Wallin
ALMEDALEN 2019. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarar att tidningen finansierar journalistik med all typ av spelreklam – men anser att det är skillnad på medier och medier. ”Det är stor skillnad på journalistiska publicistiska medier och utomhusmedier som bara finns till för att tjäna pengar”, säger han under Dagens Medias seminarium.
Ämnen i artikeln:
SpelreklamTV4AlmedalenExpressen.seExpressenSvenska SpelThomas MattssonHanna RiberdahlPå onsdagmorgonen arrangerade Dagens Media seminariet ”Vem drar högsta vinsten på den omreglerade spelmarknaden?”
I panelen fanns Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer, Patrik Hofbauer, vd Svenska Spel och Malin Häger, försäljningsdirektör TV4.
Malin Häger berättade bland annat om TV4:s selektiva strategi när kanalen fyller sina lager: ”Vi tycker inte att annonser som driver konvertering passar in i tv-miljön”, sa hon från scenen.
Svenska spels vd, Patrik Hofbauer, gillar TV4:s lite mer restriktiva urval av reklam.
– Det TV4 gör tycker jag är bra. Precis som vi ska vara ansvariga för det budskap vi skickar ut så måste ett mediabolag vara ansvarigt för produkten som man sätter på marknaden. Men det har varit för få kanaler som gjort likadant ur det perspektivet.
Patrik Hofbauer vill även se en lagstiftninga mot spelbolagens utbudsannonsering
– Det har varit alldeles för mycket utbudsannonsering och alldeles för lite varumärkesbyggande. Lagstiftaren skulle kunna ta tag i det här. 7,4 miljarder, brutto, investerades i reklam förra året. Majoriteten av reklamen kommer från en kategori – och det är nätcasinon. Får vi en reglering på den reklamen, som är mer riskbaserad, då får vi automatiskt ned trycket.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var, tillsammans Hanna Riberdahl vd på Sveriges annonsörer, de på scenen som var emot en lagstiftning. Thomas Mattsson menar att en reglering av spelmarknaden är en inskränkning av yttrandefriheten. Vad ska förbjudas härnäst?
– Alla former av inskränkningar av yttrandefriheten bör man vara negativ till. Det är bättre att branschen, spelbolagen tillsammans med sina kreatörer, reklambyråer, tar ett ansvar och att vi undviker att politiker ska reglera vad som publiceras i grundlagsskyddade medier, säger han efteråt.
På scen menade han också att diskussionen var alldeles för onyanserad. I två delar. Dels i synen på spelbolag, som alla är väldigt olika och dels att det finns många olika medier.
– Det är stor skillnad på journalistiska publicistiska medier som försvarar detta och utomhusmedier som bara finns till för att tjäna pengar. För de som bara är ute efter att tjäna pengar är det otroligt viktigt att välja bort annonsörer, välja rätt annonsörer. De har en annan affärsidé, min affärsidé är att försvara det fria ordet och då måste man också vara tillåtande.
Skillnaden är viktig menar han:
– När vi pratar om spelreklamen så upplever folk att 'oj, det har blivit så mycket spelreklam’. Men det kanske snarare är utomhusreklam och nya annonsmiljöer där det inte har funnits tidigare. I de traditionella publicistiska medierna har den här reklamen funnits hela tiden. Den är vanligt förekommande i sport-tv-kanaler, den är vanligt förekommande på sportnyhetssajter, den är relativt frekvent, sedan länge, på kvällstidningarnas nyhetssajter.
Efteråt förklarade han för Dagens Media.
– De publicistiska medierna har större ansvar för att vara restriktiva mot inskränkningar, men vi har också ett ansvar att vara tillåtande. Ju mer publicist man är desto mindre bör man ha uppfattningar om hur mycket reklam och vilken reklam man har.
Hur viktig är spelreklamen för tidningarna i Sverige?
– Utan att kommentera exakta siffror. Men all reklam är viktig för intäkterna från reklam återinvesteras i att Magda Gad kan bevaka talibaner i Kabul eller att vi kan skicka sportjournalister för att bevaka VM-semifinalen i fotboll. Så vi återinvesterar alla pengar. Vi har ju haft kommersiella medier i Sverige i ungefär 250–300 år så man får vara lite försiktig. Ibland beskrivs kommersiella medier som citat ”spelberoende” – så är det naturligtvis inte. Alla intäkter är viktiga för att finansiera journalistik.