torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

”Thomas Mattsson har inte riktigt koll”

Publicerad: 4 juli 2019, 11:11

JCDecaux vd Magnus Heljeberg och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Foto: Philip Wallin

ALMEDALEN 2019. Nu svarar JCDecauxs vd Magnus Heljeberg på Thomas Mattssons utomhuskritik i Almedalen. ”Thomas har inte koll på hur en modern utomhusmarknad fungerar. För 50 år sedan var det lite mer åt det håll han beskriver”.

Ämnen i artikeln:

JCDecauxExpressenThomas MattssonMagnus Heljeberg

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Under onsdagens Dagens Media-seminarium ”Vem drar högsta vinsten på den omreglerade spelmarknaden?”, i Almedalen, sa Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att det är viktigt att utomhusmedier är mer selektiva, än traditionella publicister, i sina bedömning av den reklam som sätts upp. I synnerhet spelreklam. 

– Det är stor skillnad på journalistiska publicistiska medier som försvarar detta och utomhusmedier som bara finns till för att tjäna pengar, sa han. 

Nu svarar JCDecaux vd Magnus Heljeberg på Thomas Mattssons utomhuskritik. 

– Thomas har inte en korrekt bild. Utomhusreklam är inte så enkelt att man kan gå till en stad och säga att nu ska vi sätta upp några tavlor, sedan är det klart. Sedan säljer vi reklam och tjänar pengar. 

Magnus Heljeberg poängterar att dagens utomhusreklam bygger på att utomhusbolagen ger något tillbaka till de städer eller trafikleverantörer som man samarbetar med. 

– Nära hälften av JCDecaux omsättning går till att investera i samhällsnyttigheter. Toaletter, busskurer, parkbänkar, papperskorgar och cykelsystem i Göteborg och Lund till exempel. Att inte utomhus ger något tillbaka till samhället är inte korrekt – för det gör vi. Det står i våra avtal att vi exempelvis står för service av busskurer – vandaliseras en kur står vi för kostnaden, inte staden. Det staden betalar för är att de upplåter reklamplats åt oss. 

Magnus Heljeberg menar att utomhusbolagen måste sköta sig hårdare än många mediebolag. 

– De har inte kommunen eller det offentliga som en otroligt viktig samarbetspartner. Om inte vi sköter oss får vi inga reklamplatser. Den biten missar Mattsson när han säger att det bara är sätta upp några skyltar och köra. Vi, och även Clear Channel, ger något tillbaka till de som reser i kollektivtrafiken. Och i Stockholms stad har vi byggt upp 66 offentliga toaletter till ett investeringsvärde på nästan 200 miljoner kronor. De ska dessutom underhållas.

Hur mycket spelreklam har det varit utomhus? 

– Utomhusmarknaden har totalt sett växt kraftigt. Vi pratar tvåsiffriga tal de senaste åren. Men spelreklamen har växt mer än så i procent, samtidigt har hela kakan växt. Tittar vi på andelen så är det mer varumärkesbyggande hos oss. Det är inte så mycket utbud och nätcasinon. Nu pratar jag om JCDecaux. Det är inte någon fantastisk jätteandel. 

Samtidigt håller han med Thomas Mattsson i fråga om lagstiftning: 

– Det inte är rätt läge nu att ropa efter mer reglering och lagstiftning. Vi har ju en ny spellag sedan årskiftet och vi borde låta den verka ett tag. Om två år kommer spelmarknaden vara självreglerad, det kommer att vara mycket färre aktörer kvar. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev