Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Stor osäkerhet kring influencer marketing

Publicerad: 9 april 2019, 11:35

Cecilia Kocken, Caroline Borelius, Linda Palmgren, Natalie Tideström Heidmark och Olof Lindblom diskuterar influencer marketing.

Foto: Janne Næss

DAGENS MEDIA MAGASIN. Influencer marketing behöver segmenteras, och annonsörernas marknadsorganisationer byggas om. Mätbarheten och integreringen med andra kanaler pekas ut som viktigast, när fem experter samlas för att diskutera branschens framtid.


Ämnen i artikeln:

United ScreensArlaInfluencer marketingCubeLinda PalmgrenStarcomSplay

Influencer marketing har som minsting bland medieslagen hunnit fylla några år sedan genombrottet i Sverige. 

Inledningsvis led nykomligen av flera barnsjukdomar: misslyckade matchningar mellan annonsörer och influencers skapade tidningsrubriker, liksom många anmälningar mot bristfälligt märkta annonssamarbeten. Influencers bytte dessutom agenturer och nätverk lika ofta som nya aktörer poppade upp på marknaden, och det uppstod konflikt mellan aktörer som ville vara först med att lansera riktlinjer för branschen.

Men vad har hänt sedan dess? 

Dagens Media samlar fem experter med olika perspektiv, för att prata om hur influencer marketing har utvecklats, och hur framtiden ser ut.

Till bords sitter Caroline Borelius, försäljningschef på Splay One, Linda Palmgren, vd på Starcom och tidigare vd på United Influencers, Olof Lindblom, grundare och vd på Cube, Cecilia Kocken, marknadsdirektör på Arla – en av storannonsörerna som satsar mycket på influencers – samt Natalie Tideström Heidmark, som är försäljningsdirektör på United Screens.

Influencerbranschen har mognat på många plan, det är alla deltagare i samtalet överens om. Dessutom läggs allt mer av marknadsföringsbudgeten på influencer marketing både i Sverige och i världen. Enligt IRM växte marknaden i Sverige med 21 procent under 2018, och i år förväntas den nå intäkter på 945 miljoner kronor. 

Vad anser ni är den största utmaningen inom influencer marketing år 2019?

Olof Lindblom: En utmaning ur ett kundperspektiv är vilka budgetar som spenderas på influencer marketing. Är det pr-budgeten, reklambudgeten eller mediebudgeten? Vi utmanar ju alla. 

Olof Lindblom förklarar hur det kan se ut när man får ett uppdrag: 

– Är det från pr-budgeten tittar man på effekten på ett sätt, och får till exempel absolut inte köpa räckvidd, men däremot är det okej att lägga stora budgetar på produktion. Om vi tar från mediebudgeten får vi inte göra produktion, men att köpa räckvidd är ok.

Cecilia Kocken: Vi har byggt om på Arla just av den anledningen. 

Olof Lindblom: Precis, content, pr och marknadsorganisationen behöver jobba ihop. Kunderna kommer behöva bygga om sina marknadsavdelningar. För några år sedan gick nästan allt via mediebyråer, men fler och fler kunder skapar inhouseavdelningar som sköter detta.

Caroline Borelius: Jag tycker att själva definitionen av influencer marketing är en utmaning. Kreatörerna, profilerna och talangerna har inte samma definition som jag och kunden. Vi lägger in olika saker i begreppet, och det blir komplicerat att köpa någonting som kan definieras på många olika sätt beroende på syfte, bakgrund och erfarenhet. Det tror jag att vi måste prata mer om. 

Läs mer i Dagens Media nummer 3, om hur storannonsören Arla, mediebyrån Starcom och Influencerbyråerna ser för sig att Influencer Marketing kommer att utvecklas de närmaste åren. Magasinet utkommer 10 april 2019.

Har du ingen prenumeration kan du teckna en här.

 

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev