torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Spelbolagen ser över marknadsföringen: ”Fokus på att förändra budskapen”

Publicerad: 18 mars 2020, 11:08

Robin Olenius (Betsson), Johanna Åberg (ATG) och Henrik Lindroth (Folkspel) berättar hur effekterna av coronautbrottet påverkar deras marknadsföring.

Inställda sportevenemang påverkar inte bara mediehusen utan i stor grad även spelbolagen. Flera ser nu över sin marknadsföring, däribland Betsson, ATG, och Folkspel.

Ämnen i artikeln:

SpelbolagSpelreklamBetssonATGCoronaviruset

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Sportevenemang över hela världen ställs just nu in för att minska spridningen av det nya coronaviruset. De uteblivna idrottshändelserna får stora konsekvenser för sportredaktionerna som tvingas ställa in eller skjuta fram sändning efter sändning. Det här påverkar förstås också i hög grad spelbolagen, vars reklam i vanliga fall duggar tätt i idrottssammanhang.

Robin Olenius, pr- och kommunikationschef på Betsson, berättar hur bolaget påverkas:

– Utbudet i sportboken hos alla spelbolag blir så klart lidande. Däremot kan det mycket väl vara så att andra produkter ser en ökad efterfrågan.

Med anledning av de förändringar som görs till följd av coronautbrottet ändrar Betsson delvis fokus på marknadsföringen.

– I och med att många sportevenemang ställts in blir det naturligt mindre sportbokskommunikation och vi kommer i stället att fokusera mer på andra delar inom vår verksamhet. I dagsläget lägger vi inte om köpen utan fokus ligger på att förändra budskapen. Samtidigt som vi ser till att vara beredda på och möjliggöra för framtida justeringar.  

Betsson skiftar inte bara fokus i sin marknadsföring utan ser också över sportboksprodukten, berättar Robin Olenius.

– Våra oddssättare jobbar hårt med att erbjuda spel på de sporter som är i gång, för att erbjuda den absolut bästa upplevelsen för alla sportintresserade, säger han och fortsätter:

– Men vad gäller sponsorskap och stöttning av idrotten, så fullföljer vi våra befintliga åtaganden. Vårt engagemang i SHL är fortfarande lika stort. Sponsorskap blir allt viktigare inom idrotten, framför allt nu, och vi vill vara med och bygga svensk ishockey.

”I dagsläget lägger vi inte om köpen utan fokus ligger på att förändra budskapen”

Vilka konsekvenser bedömer ni att det här kommer att få för er på sikt?

– Oavsett bransch är detta en omöjlig fråga att svara på tyvärr. Däremot är det lugnande att historisk sett har 75 procent av vår omsättning varit casino.

LÄS OCKSÅ: Mängder av inställd sport – så påverkas tv-husen av krisen

Även Folkspel, som erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter, ser hur verksamheten påverkas av coronautbrottet. Marknadschefen Henrik Lindroth berättar mer.

– Då Bingolotto och Sverigelotten säljs av föreningar och klubbar runtom i Sverige påverkas deras försäljning som skulle ha skett på lokala cuper och matcher som nu ställs in. Folkspel påverkas mindre av att stora sportevenemang ställs in även om vi tycker detta är väldigt tråkigt. Elitidrotten och breddidrotten hör ju ihop och många förningar får det nu kämpigt med ekonomin.

Marknadsföringen rullar däremot på relativt oförändrat, säger Henrik Lindroth.

– Dock sätter vi in extra digitala kampanjer där vi uppmanar alla att stödja sina lokala föreningar och klubbar genom att köpa Bingolotter och Sverigelotter då hela överskottet går tillbaka till säljande förening.

Vilka de långsiktiga konsekvenserna blir för Folkspel på sikt har Henrik Lindroth i dag svårt att bedöma.

– De som vi värnar mest är våra föreningar och klubbar i de 71 organisationer som är medlemmar i ideella Folkspel. Ifall försäljningen av Bingolotter och Sverigelotter inte kan fortsätta som tidigare som kommer värdefulla intäkter till föreningslivet att utebli. 

LÄS OCKSÅ: Inga EM-sändningar för TV4 2020

För ATG, vars huvudaffär är spel på hästar, har ännu inga drastiska förändringar i marknadsföringen gjorts eftersom loppen ännu körs, berättar marknadschefen Johanna Åberg. Men några åtgärder har ändå krävts.

– I takt med att sportevenemang har ställts in, har utbudet av sportspel minskat och med det även marknadsföringen för dessa spel.

– Travlopp körs utan publik men kan följas som vanligt på ATG Live, TV12 och Com Hem. Vi fokuserar på att få ut information om var kunder kan följa travsändningarna.

Hur påverkas ni av att sportevenemang ställs in? 

– Just nu handlar det mest om att ha örat mot rälsen så att vi inte marknadsför något som faktiskt inte finns. Vi har pausat nästan all marknadsföring kring spel på annat än hästar och följer utvecklingen timme för timme. 

Vilka konsekvenser bedömer ni att det här kommer att få för er på sikt?  

– Det har gått för kort tid för att vi ska se en tydlig trend, men det är klart att det påverkar oss, både på kort och lång sikt. 

”Vi följer utvecklingen timme för timme”

På Kindred/Unibet är Maria Angell-Dupont på marknadsavdelningen i dag fåordig:

– Coronaviruset påverkar hela vårt samhälle och vårt näringsliv och individer sätts under stor press. Kindred Group följer myndigheternas riktlinjer där fokus just nu är att dämpa smittspridningen i samhället. Kindred är ett heldigitalt företag och vi är övertygade om att vi kan tillämpa åtgärder med minimal påverkan om det så skulle behövas. Det faktum att vi är en operatör med många starka varumärken med många starka erbjudanden gör att vi kan säkerställa kontinuiteten i våra tjänster på alla marknader.

Dagens Media har ställt samma frågor till Svenska Spel som dock avböjt att svara.

LÄS OCKSÅ: Så drabbas tv-husen av köpdipp och corona: ”Annonsörer tar färre risker”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev