Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Spelbolag slår vad på Svenska spels eget spel

Publicerad: 19 juni 2019, 12:02

Lottoland.se annordnar skuggspel på Eurojackpot – men får behålla licensen.

UPPDATERAD. Spelbolaget United Lottery Solutions arrangerar skuggspel på Svenska spels licensierade lotteri Eurojackpot. Trots en varning och böter från Spelinspektionen finns spelet fortfarnade kvar på nätet, erfar Dagena Media.


Ämnen i artikeln:

Svenska Spel

Spelbolaget United Lottery Solutions, som står bakom Lottoland.se, anordnar vadhållning på Svenska spels varumärke Eurojackpot – som är ett samarbete mellan flera Europeiska spelbolag. 

– De har ägnat sig åt är något man kallar skugglotteri. Det vill säga ett lotteri på lotteriet. Man ordnar vadhållning på ett annat lotteriet, helt vid sidan om. Det är det vi kickar på. Om man ska göra det så måste du ha tillstånd från den som äger licensen, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen. 

Spelbolaget döms nu till böter på 700 000 kronor. Men får behålla licensen till skillnad från Ninja Casino som blev av med sin licens i veckan. 

– Det är problematiskt när våra kunder inte förstår att det inte är vårt spel, säger Lena Lassenius, Svensk Spels chefsjurist, till Dagens Media. Vi har exempel på det när de kontaktar vår kundservice när de i själva verket har spelat på de här skuggspelen. Det är inte tillräckligt tydligt för kunden. Det blir vilseledande och det är det vi ser allvarligt på.

I Spelinspektionens beslut hävdar Lottoland att man har fått tillstånd från tyska Eurojackpot – därmed skulle det inte handla om spel i Sverige. 

– Problemet här är att de har haft skuggspel på just Eurojackpot som Svenska spel har licensen på. Om inte vi lämnar medgivande till det, vilket vi inte har gjort. Det är tillåtet att köra skuggspel på sådana lotterier där det inte finns någon liceninnehavare i Sverige, förklarar Lena Lassenius.

Hon är nöjd med att det i dag finns bättre möjligheter att vidta åtgärder än med tidigare lagstiftning. 

– Nu vidtar Spelinspektionen åtgärder vilket vi tycker är bra. Utifrån vårt perspektiv så ser vi att Spelinspektionen är väldigt aktiva. Det fanns en lotterilag tidigare, men den bedrevs inte lika aktivt.

När Dagens media frågar Spelinspektionen om skuggspelet fortfarande bedrivs. Blir svaret: Det tror jag inte. 

Men när Dagens Media Googlar på Eurojackpot finns Lottolands verison av Eurojackpot kvar och de har en egen spelsajt på nätet – Eurojackpot.org – där det klart och tydligt står att det är ett samarbete med Lottoland.se. 

LÄS ÄVEN: Triss i ligor för Unibet
LÄS ÄVEN:
BOS anmäler Triss-skrapet till KO

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Spel

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.