Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Spel kan få samma regler som alkohol- och tobaksreklam

Publicerad: 24 april 2019, 12:21

En rad möjlig åtgärder presenterades under av Regeringen under onsdagen. Bland annat begränsade möjligheter för annonsörer att visa spelreklam i samband med livesändningar av sportevenemang.

Regeringen föreslår ett batteri av åtgärder mot spelreklam. ”Vi kommer att göra det som krävs för att svenska konsumenter ska skyddas på spelmarknaden”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.


Ämnen i artikeln:

Spelreklam

Situationen med spelreklam är ohållbar och branschens självreglering har inte varit tillräcklig, menar civilminister Ardalan Shekarabi. 

Därför tillsätts en utredning mot spelreklam med start i morgon torsdag – utredaren får ett öppet mandat att föreslå olika typer av lösningar. 

– Vi har problem med både innehåll och omfattning. Därför krävs åtgärder från statsmaktens sida, säger Ardalan Shekarabi under presskonferensen på regeringskansliet. 

Det batteri av åtgärder som kan bli möjliga är bland annat: 

• Spelreklam kan få samma regler som för alkohol- och tobaksreklam vad gäller måttfullhet. Där bolagen bland annat måste ange de ekonomiska riskerna. 

• Begränsningar av viss spelreklam, som anses särskilt farlig, kan införas. ”Här vet vi att nätcasinon är en av de farligare spelformerna”, säger Ardalan Shekarabi. 

• Kan innebära att regeringen begränsar möjligheterna för annonsörerna att visa spelreklam i samband med livesändningar av sportevenemang. 

• Att vissa inslag i spelreklamen bör begränsas, exempelvis bonusar, jackpottar och gratisspel. 

Och så presenterade Ardalan Shekarabi den strängaste åtgärden:
– Det finns faktiskt en öppenhet för att föreslå ett totalt förbud. Vilket beröra tryckfrihetsförordningen, säger han. 

Regeringen ska ha dialog om den grundlagsändring som i så fall krävs. 

– Syftet med de här åtgärderna, som vi sätter i gång med i morgon, är att skydda konsumenterna, folkhälsan, och att återta kontrollen. Begränsningarna gäller hela branschen, även Svenska spel. Men jag har noterat att Svenska spel har vidtagit ett antal åtgärder de senaste veckorna, säger Ardalan Shekarabi. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Spelreklam

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News