Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Shekarabi: "Förbud är ett alternativ"

Publicerad: 14 februari 2019, 09:35

I en radiointervju i P1 sa civilminister Ardalan Shekarabi att ett totalförbud av spelreklam är ett alternativ.

Foto: regeringen.se

UPPDATERAD. Om spelbranschen inte självreglerar spelreklamens volym och utforming är civilminister Ardalan Shekarabi beredd att helt förbjuda spelreklam. Det var hans budskap i dag när han möter branschen.


Ämnen i artikeln:

BetssonUnibetSvenska Spel

När civilminister Ardalan Shekarabi (S) på torsdagmorgonen intervjuades av P1-morgons programledare Daniel Alling fick han frågan om den svenska staten är beredd att göra som i Italien – att helt förbjuda spelreklam. 

Svaret var, nästan, glasklart:
– Om branschen inte tar eget ansvar, om den inte gör det som krävs vad gäller självreglering, då är vi beredda att gå vidare. 

Gå vidare vad innebär det?
– Då är förbud mot spelreklam ett av alternativen. Det är mitt budskap. 

Ardalan Shekarabi möter i dag spelbranschen klockan 14 för ett möte om självreglering och en mer måttfull spelreklam. Men vad många spelbolag just nu funderar över är vad måttfullhet egentligen betyder. 

– Själva måttfullhetskravet kommer vi att precisera i rättstillämpningen. Det kommer att vara konsumentverket och spelinspektionen som jobbar med att sätta gränserna. I slutänden är det domstolarna som avgör vad som är måttfullt. Men jag tänker också på själva utformningen och mängden spelreklam, där måste spelbolagen ha någon form av självreglering om vi inte ska behöva gå in och säga att nu blir det stopp, sa Ardalan Shekarabi. 

För att vi verkligen ska förstå. Är det mängden eller utformningen som ni har reagerat på?
– Både och. 

Programledaren frågade också om det var Shekarabis eget fotbollsintresse som hade fått honom att reagera så på spelreklamen. 

– Inte främst faktiskt. Utan det som har berört mig främst är mötet med människor som hamnat i spelmissbruk. 

Och då skyller de på spelreklamen, eller vad?
– Spelreklamen är en del av det. Sedan har vi precis fått en lagstiftning i januari som skyddar konsumenter på olika sätt.

Efter dagens möte med spelbranschen skrev Shekarabi på Twitter att han uppmanar branschen att ta frågan på allvar för att få till förändringar innan mars månads slut. 

"Om vi inte får sådana signaler så kommer regeringen att agera"

 

 

 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

BetssonUnibetSvenska Spel

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.