fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Så blir den nya spelmarknaden

Publicerad: 31 mars 2017, 10:26

Skatten bestäms till 18 procent och licenssystemet ersätter det tidigare spelmonopolet. Det föreslår regeringens särskilde utredare.


VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


Dagens Media har i flera artiklar skrivit om den kommande omgörningen av den svenska spelmarknaden.

För flera svenska mediehus har de utländska spelbolagens miljardinvesteringar blivit en viktig inkomstkälla. Samtidigt har vissa bolag, som TV4, tvingats rata de utländska spelmiljarderna.

Inför licensregleringen har flera spelbolag anammat en aggressiv marknadsföringsstrategi. Anledningen, enligt flera experter Dagens Media talat med, är att det i ett licensreglerat system kommer att ske en konsolidering av antalet aktörer.

– Mycket talar för att det blir färre men större aktörer. Det är vad som hänt i andra länder som infört licensordningen och är en konsekvens av att man måste klara av en omfattande regelkontroll gentemot myndigheterna – och det kostar pengar, sade Arvid Åsbrink, senior konsult på Mediavision till Dagens Media i februari.

Utredningen, med Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt vid rodret, har nu presenterat sitt förslag som innebär att spelmonopolet skrotas och ersätts av ett licensreglerat system.

Skattesatsen på spelöverskottet föreslås till 18 procent, alltså mittemellan Storbritanniens 15 procent och Danmarks 20 procent.

Spel som anordnas för allmännyttiga ändamål ska varken punkt- eller inkomstbeskattas.

Allt spel utan licens blir brottsligt. Utredningen vill också ha strängare påföljder än idag.

– Det blir en lag som reglerar allting, säger utredaren Håkan Hallstedt vid en pressträff.

Sex typer av spel inryms i det nya licenssystemet: statligt spel, spel för allmännyttiga ändamål, vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel och spel på fartyg i internationell trafik.

En avgörande faktor är hur många av spelarna som väljer att spela inom licenssystemet. Utredaren påpekar att kanaliseringen bör ligga på 90 procent inom två år.

Licensutredningen

Hösten 2015 beslutade regeringen om att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till en ny spelmarknad. Utredningen har letts av Lotteriinspektionens generaldirektör Håkan Hallstedt.

Syftet är att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd med krav på bland annat måttfull marknadsföring, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden.

Licensen innebär att alla aktörer ska ha behöriga tillstånd. I uppdraget har även funnits att utreda vilken roll staten ska ha på marknaden.

Regeringen räknar med ett ikraftträdande den 1 januari 2019.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev