onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Reklambyrå bakom jämställd kortlek

Publicerad: 19 september 2017, 06:33

I den könsneutrala kortleken som den svenska reklambyrån NY Collective lanserat finns ingen kung som övertrumfar damen.

Ämnen i artikeln:

Reklambyråer

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se


Den Jönköpingsbaserade byrån NY Collective tröttnade på de urålderliga hierarkier som finns inbyggda i de klassiska kortlekarna.

För att bryta mönstret och sätta ljuset på en viktig fråga skapade byrån vad som beskrivs som världens första jämställda kortlek.

– Det här projektet har många bottnar. Men i grunden så handlar det om design, och att det är ett verktyg för påverkan. Kortleken är en uråldrig företeelse, och den rymmer en lika gammal idé om vem som vinner över vem. "Varför?", frågade vi oss, och sedan var idén född. Vi gjorde en kickstarterkampanj och har nu lanserat en kortlek som vi är väldigt stolta över på flera plan, säger byråns vd Pernilla Ljungbergh, i en kommentar.

Alla var dock inte lika uppskattande. I samband med lanseringen fick byrån ta emot många kommentarer i stil med: ”Sicka jävla dårar”, ”Idioti”, ”Suck” och ”Sinnessjukt”.

– Det här visar att vi har lyft en högst relevant fråga, och att även något så enkelt som en designad kortlek kan väcka starka känslor. Vi förväntar oss inte att alla ska gilla idén men vi tänker att det är ett nytt sätt att lyfta ett viktigt ämne, säger Pernilla Ljungbergh.

NY Collective omsätter 40 miljoner kronor och är 38 medarbetare.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev