söndag24 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Ilskan tilltar mot Hannah och Amanda

Publicerad: 24 april 2017, 12:23

Systrarna Widell/Schulman har hamnat i skottgluggen efter lanseringen av "Hers". Foto: Montage

Nu riktas ny hård kritik mot Perfect day-grundarnas kosttillskott. "Om jag som annonsör distribuerar vidare vad andra sagt om min produkt så kan jag inte gömma mig bakom det. Då stödjer jag min marknadsföring på deras uttalanden", säger Sveriges annonsörers förbundsjurist.

Ämnen i artikeln:

Amanda Schulman

Janne Næss

janne.naess@dagensmedia.se


Kritikerkören mot "Perfect days" kosttillskott "Hers" växer sig allt starkare. Tillsammans med företaget "Better you" ligger produktionsbolaget bakom ett piller som enligt grundarduon Hannah Widell och Amanda Schulman innehåller “allt för balans, immunförsvar och skönhet”.

Opinionssajten Politism påstod i ett välläst blogginlägg att "Perfect day" rundar marknadsföringslagen – förbudet mot att hävda att kosttillskott botar sjukdomar och annan ohälsa – genom att uppmana sina hundratusentals följare att dela sina upplevelser av pillret i sociala medier. Vilket många också gjorde. Positiva inlägg delades sedan vidare av Hannah Widell och Amanda Schulman på deras Instagram.

Ett av Amanda Schulmans instagraminlägg:

Amanda Schulmans instagraminlägg om kosttillskottet Hers

Sanna Lundells inspel

Flera medier tog upp frågan om kosttillskottet, och bland annat journalisten Jenny Strömstedt nämnde uppståndelsen kring pillret på krönikeplats i Expressen. I går, söndag, kom även ett utfall från medieprofilen Sanna Lundell, på hennes blogg. Hon beskriver hur hon ” ogillar att ni (Perfect day) gör stora pengar på vin. Och nu på ett oseriöst och alldeles för dyrt piller”.

Efter den mediala uppståndelsen har debatten även nått systrarna Widell/Schulmans kommentarsfält i sociala medier. Om det skriver Sanna Lundell:

"Nu blir de ivrigt försvarade av sina fans. Alltså intill galenskap. De som vågar sig på att förhålla sig kritiska (Jenny Strömstedt och några till vågar sig in i kommentarsfältet för att svara på det som riktas mot dem) får motta huge amounts av hat. Alltså hat. Helt sjukt är det. Alltså vi talar om kvinnliga journalister som granskar kvinnliga entrepenörer och blir utsatta för extremt hat. In och kolla i kommentarsfältet nu så får ni se hur vidrig ton det är därinne. Som sektmedlemmar som försvarar sin sektledare utan kritiskt tänkande över huvudtaget. Extremt obehagligt."

"Bondfångeri"

Också matvloggaren Johan "Matgeek" Hedberg gick i dagarna till attack mot Hannah Widells och Amanda Schulmans piller. På sin Youtube-kanal kritiserar han – i ett klipp som han har döpt till "Bondfångeri" – de hälsoeffekter som pillrets naturliga ingredienser påstås ha. Han menar bland annat att produkten är ganska verkningslös och på tok för dyr:

"Det är två erkänt smarta och duktiga personer som sålt in en skitprodukt. Det gör mig besviken, jag trodde bättre om er. Det är unket, ni borde fan skämmas".

Johan Hedbergs youtubefilm "Bondfångeri".

När Breakit ställde frågan till Hannah Widell, om produktionsbolagets strategi är ett sätt att ta sig runt marknadföringslagen svarade hon så här:

"Nej, det låter väldigt cynisk. Det enda vi säger att det här (kosttillskottet) har löst mitt problem. Jag tycker att kritiken underskattar våra följare. De är supersmarta och jättebra på att fatta egna beslut. Jag fattar inte att det kan vara en fråga om man blir lurad eller inte.”

Åberopande – menar juristen

När Dagens Media ber Sveriges annonsörers förbundsjurist Tobias Eltell kommentera Perfect days marknadsföringsmetod säger han så här:

– Om jag som annonsör i egna kanaler marknadsför och distribuerar vidare vad andra har sagt om min produkt, då kan jag inte gömma mig bakom det och hävda att det är någon annan som tycker så. Det betraktas då som att jag stödjer min marknadsföring på deras uttalanden.

Han fortsätter:

– Om annonsörer delar andras omdömen så ligger det helt klart i farans riktning, jag skulle säga att det är ett åberopande. Vilken tyngd personen man åberopar har, är av betydelse, till exempel en kostexpert eller dietist. Ju tyngre person desto större ansvar, eftersom konsumenter ofta litar på experter. Det har även betydelse hur många man åberopar och inte minst hur stor spridningen har varit. När konsumentombudsmannen och domstolar sätter vite och andra sanktioner så utgår de ifrån hur stor skadan är och kan förväntas bli om marknadsföringen fortsätter.

Från Hannah Widells instagramkonto:

Bild 1/2  Från Hanna Widells instagramkonto.

Systerduon har tidigare blivit knäppta på näsan av Konsumentverket för olaglig marknadsföring av det egna vinet "Perfect day red". Amanda Schulman anmäldes efter att hon publicerat en bild på Instagram. Läs mer om det här.

Hannah Widell och Amanda Schulman driver produktionsbolaget "Perfect day" som ligger bakom flera framgångsrika poddar. Bolaget säljer även vin, romaner, kokböcker, presentboxar samt har ett eget klädmärke.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev