måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Fler miljonböter väntar spelbolagen

Publicerad: 22 mars 2019, 10:06

Historiska sanktionsavgifter delats ut av Spelinspektionen under fredagen. Fler kommer det bli.

Spelbolagen Genesis och Paf får betala de första historiska sanktionsavgifterna efter att nya spellagen infördes. Och fler kommer det att bli, berättar Spelinspektionens generaldirektör för Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

SpelreklamSpelbolagSpelinspektionen

Philip Wallin

philip.wallin@dagensmedia.se


Spelinspektionen har delat ut sina första sanktionsavgifter till de nylicensierade spelbolagen – och fler kommer det att bli då myndigheten ser extra allvarligt på lagbrott mot det nationella självavsängningsregistret – Spelpaus. Systemet måste funka. 

För Ålandsbaserade spelbolaget Paf blev bötessumman något lägre än för Genesis – 100 000 kronor kontra fyra miljoner kronor. 

– Vad det gäller de olika beloppen så kommer vi att ta hänsyn till bolagens omsättning, tiden då överträdelsen har pågått och hur bolagen har hanterat det, säger Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg till Dagens Media. 

Ludvig Winberg, corporate communication manager på Paf, lägger sig platt inför beslutet: 

– Det som spelinspektionen har sagt stämmer. 

– Den första januari hade vi en bugg i systemet som inte synkroniserade korrekt. Fyra kunder hade problem med Spelpaus samma dag. Vi drog igång en intern utredning och den andra januari var felet åtgärdat. Men det räckte med den dagen och det är beklagligt för vi tycker att Spelpaus är ett utmärkt verktyg som gör spelansvaret  bättre. 

Spelinspektionen ser som sagt extra allvarligt på lagbrott mot det nationella självavsängningsregistret: 

– Syftet med hela systemet faller om inte bolagen har en fungerande anslutning till systemet. Om man bryter mot det så är det väldigt allvarligt. I framtiden ska det här fungera innan nya bolag ens erbjuder spel. Man ska se till att integrationen till vårt spelavstängningsregister fungerar, säger Camilla Rosenberg. 

Flera bolag har brutit mot detta, så fler böter lär vänta: 

– Ja sannolikt. Vi utreder fler ärenden och kommunicerar till bolagen. Det kan ta olika lång tid beroende på omständigheter i det enskilda fallet och vilka uppgifter som kommer in till oss, 

Spelinspektionen har delat ut ett 60-tal licenser till nya spelbolag efter årsskiftet. Och ett 30-tal nya är på ingång. 

– Det ska bli intressant att följa utvecklingen om det finns en marknad för så här många bolag eller om det kommer konsolideras mot köp då det kanske inte bär sig ekonomiskt. Det kommer visa sig de närmsta åren, säger Camilla Rosenberg. 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev