Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

"Marknadschefens roll kommer inte finnas kvar"

Publicerad: 18 Maj 2017, 06:25
Uppdaterad: 18 Maj 2017, 08:30

Niklas Zhovnartsuk, marknadschef på Viking Line. Foto: Anna Hållams

STOCKHOLM MEDIA WEEK. En modig jonglör med förmåga att se in i framtiden – så måste framtidens marknadschef se ut, om du frågar Viking Lines marknadschef Niklas Zhovnartsuk.


Ämnen i artikeln:

Stockholm Media WeekViking Line

"Hur påverkas marknadschefens roll av teknologin?" Det var frågan Niklas Zhovnartsuk, marknadschef på Viking Line, fått att besvara på Stockholm media week 2017.

En vanlig dag på jobbet för en marknadschef 2017 borde vara ganska lätt. Men riktigt så är det inte, enligt Niklas Zhovnartsuk. Vara spindeln i nätet menar han är en underdrift när det kommer till att beskriva marknadschefens roll idag. 

– Snarare är det en galen bläckfisk som jonglerar med åtta armar och önskar att man hade två till, säger han.

Förändringen av marknadschefens uppdrag är ingenting nytt, utan något som har pågått under 10-15 års tid, enligt Zhovnartsuk. Förutom att vara "städtant, expert, ordningsman, mentor och rookie", får marknadschefen ofta ta hand om en rad områden som organisationer inte vet vad de ska göra med. Det kan vara alltifrån sociala medier till e-handel och andra digitala fenomen.

– Alla de här sakerna har en tendens att hamna på marknadschefens skrivbord, som dessutom förväntas göra underverk, säger Niklas Zhovnartsuk.

Den stora bördan leder enligt Viking Line-chefen till att marknadscheferna många gånger tar in konsulter – "ju större budget, desto fler kompisar.”

I takt med att marknadschefens roll förändras och utvecklas ändras också kraven som ställs på samarbetspartners. "Man vill ha så mycket hjälp som möjligt av så få partners som möjligt. Mindre snack och mer verkstad.”

Trots den nya teknologin är utmaningarna desamma: driva volym, öka återköpen, ge maximal effekt på investeringen, samt förflytta varumärket.

– Det är just det kommersiella tänkandet inom organisationer som hela tiden ökar som leder till att marknadschefen måste ha ett ben i affärsverksamheten, säger Zhovnartsuk.

Men nya begrepp som vloggare, vr, native och influencers att förhålla sig till är det lätt att känna sig förvirrad, konstaterar han. Vad är värt att satsa på? Dagens marknadschefer måste, enligt Zhovnartsuk, många gånger försvara varför det kan vara fortsatt lönsamt att lägga pengar på gammelmedia. Det trots att det handlar om beprövade metoder som bevisligen ger effekt.

– Allt det här är coola grejer, men i slutändan är det affären som räknas, och hur ska man ro hem den?

– Vågar man chansa?

I Zhovnartsuks ögon finns det bara två alternativ: utveckling – eller avveckling. 

– Däremellan finns ingenting. Ingen minns en fegis. Det är inte en fråga om “om” man ska ställa om, utan “när”, säger han.

Samtidigt vill han inte måla upp marknadschefen som ett offer, utan menar att det är en ganska rolig position att befinna sig i.

Så vad är då svaret på den ursprungliga frågan om hur marknadschefens roll påverkas av teknologin? 

– Egentligen har jag ingen aning, säger Zhovnartsuks och refererar till ett uttryck på finska som betyder ungefär “draget ur röven”.

– Man chansar lite. På sikt, om inte alltför lång framtid, tror jag inte marknadschefens roll kommer att finnas kvar. Istället kommer det vara en person som är mer kommersiell, som också är ansvarig för kommunikationen och reklamen.

– En modig jonglör som har förmåga att se in i framtiden.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.