Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Marknadens reaktioner på spellicensutredningen

Publicerad: 31 mars 2017, 11:37
Uppdaterad: 31 mars 2017, 12:26

Foto: Janne Naess

Positiva reaktioner från flera av marknadens aktörer.


Ämnen i artikeln:

TUUnibet

– Utan att ha nagelfarit samtliga 1 400 sidor i den mycket omfattande spelutredningen är det uppenbart att utredaren har gjort ett gediget arbete. Vi välkomnar alldeles särskilt förslaget om ett stärkt konsumentskydd i form av ett centralt självavstängningssystem, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, i ett pressmeddelande.

– Vi är dock bekymrade över att inte mer görs för att kompensera de styrkeförhållanden ATG och Svenska Spel har kunnat bygga upp under decennier av skyddade monopol, och vi kan konstatera att vi i folkrörelsespelbolagen kommer att möta en konkurrens som till skillnad från oss blir helt skattebefriad, fortsätter han.

– Samtidigt ser vi att utredaren lägger skatten för oss andra på en acceptabel nivå, att alla tankar om prisreglering på spelen avfärdas och att det tillåtna produktutbudet blir hyggligt brett. Givet att politiken inte ändrar dessa villkor bör det kunna innebära att BOS medlemsbolag liksom ATG och Svenska Spel vill ingå i det nya licenssystemet. Det skulle medföra att mer än 90 procent av allt onlinespel sker inom licenssystemet, till skillnad från idag då inte ens vartannat spel på nätet sker inom monopolet, avslutar Gustaf Hoffstedt.

Kindreds Groups chef för samhällskontakter Peter Alling påpekar att det inte kommer finnas utrymme för större förändingar av utredarens förslag.

– Vi välkomnar den politiska enighet som finns kring behovet av en modern spellagstiftning samt utfästelserna att en ny lag ska vara på plats innan nästa riksdagsval. För att lyckas med det finns inget utrymme för större förändringar av utredarens förslag. Förseningar kommer att riskera hela reformen, säger han i en kommentar.

TU – Medier i Sverige välkomnar Spellicensutredningen förslag om att upphäva det svenska spelmonopolet till förmån för ett licenssystem.

– Spelbolagen bidrar med betydande annonsintäkter till medieföretagen, vilket i sin tur bekostar kvalitetsjournalistik. Därför är detta ett viktigt förslag, säger TU:s VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

– Desto viktigare är det då att kraven för en licens är rimliga, så att alla de seriösa spelbolag som i dag verkar på den svenska marknaden fortsatt ser Sverige som en tillräckligt attraktiv marknad, Fortsätter hon.

– Med publicering av spelannonser följer ett ansvarstagande. Från TU tog vi därför redan 2015 fram en etisk rekommendation, som våra medlemmar noga följer. Vi ifrågasätter utredarens kritik och anser att självreglering är bättre än lagstiftning och myndighetspåbud. Vi kommer även i fortsättningen att ta vårt ansvar, säger TU:s chefsjurist Per Hultengård i en kommentar.

Novamedia Sverige, som driver lotterier under varumärket Svenska PostkodLotteriet, skrifter i en kommentar att halva jobbet årerstår: att övertyga EU om att ideella föreningars lotteriverksamhet fortsatt ska vara skattebefriad .

Frågan om skattebefrielse för ideella föreningar är inte avgjord i och med utredningens förslag. Den ska godkännas av EU som har att pröva om den är förenlig med EU-rätten.

– Nu måste våra politiker och ideella krafter tillsammans övertyga EU om att den svenska lotterimodellen ska bestå på en omreglerad marknad, säger Novamedias Managing Director Anders Årbrandt i en kommentar.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUUnibet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News