"M" vinner i domstol över M&M's

Amerikanska chokladjättens m&m´s jagas bort från den svenska marknaden.

Är du en av dem som inte riktigt förstått skillnaden mellan m&m´s och m-kulor?

Du är inte ensam.

Nu har Mondelez som äger varumärket ”m” vunnit i domstol mot den amerikanska chokladjätten Mars, och är på väg att mota bort deras färgglada m&m´s från den svenska marknaden.

Marabou som ägs av Kraft/Mondelez har sålt sina bruna chokladkulor under varumärket ”m” i Sverige sedan 1957.

Som Dagens Media tidigare berättat hade Marabou fram till 1998 ett avtal med den amerikanska chokladtillverkaren Mars, om att de inte fick sälja sina liknande m&m-kulor i Skandinavien och Finland, för att undvika förväxling.

När Mars för några år sedan bestämde sig för att lansera sina m&m´s i Sverige, stämde Mondelez chokladjätten för vilseledande efterbildning och renommésnyltning.

Mars vann i marknadsdomstolen, men Mondelez tog processen vidare.

Ärendet har nu varit uppe i såväl tingsrätten som Svea hovrätt, och båda har kommit fram till att Mars m&m’s-varumärke innebär intrång i Krafts/Mondelez m-märke.

M&m’s förbjuds på den svenska marknaden. Det enda sättet för Mars att fortsätta försäljningen och marknadsföringen av m&m’s efter den 30:e juni är att överklaga till Högsta domstolen, skriver Brandnews på sin sajt. Om Högsta Domstolen säger nej till prövningstillstånd, är förbudet ett faktum.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

Publicerad 2016-06-07 13.57Uppdaterad 2016-06-07 14.54

Dela artikeln: