Löfbergs Almedalsstunt ska sätta stopp för kaffeslöseriet

2018-07-03 14:15  

WEBB-TV. Löfbergs samlar in besökarnas slattar på sin kaffebar i Almedalen – för att visa hur mycket vi svenskar slänger bort. Som en del av stuntet byter Löfbergs bar namn från "Hållbar" till "Ohållbar".

Den andra juli slog Löfbergs upp dörrarna till kaffebaren "Hållbar" i Almedalen. Men redan dagen efter stängdes baren ner, för att sedan öppna igen med det nya namnet "Ohållbar".

Under måndagen samlade Löfbergs personal i Almedalen in alla slattar som besökarna lämnat kvar i sina muggar.

– Hur kan vi fortsätta att heta "Hållbar" när en tredjedel av allt kaffe som serveras hälls ut? Det motsvarade 62,5 liter kaffeslattar under måndagen, säger Lena Rodin som är marknadschef på Löfbergs.

Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe i världen. Drygt tre koppar per person och dag, skriver Löfbergs i ett pressmeddelande. Men, varje dag häller svensken ut en hel kopp kaffe hemma i slasken, enligt statistik från SCB och Naturvårdsverket. Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo bara i hushållen, visar egna beräkningar.

– Ett onödigt slöseri med jordens resurser. Därför tar vi upp kampen mot kaffeslattarna och lanserar #caffeslatte där vi uppmanar svenska kaffeälskare ska dricka upp det man häller upp, säger Lena Rodin.

Till år 2050 riskerar produktionen av kaffe att halveras på grund av klimatförändringar. Löfbergs satsar stort på att säkra tillgången på kaffe i framtiden, bland annat genom att ge unga kaffeodlare bättre möjligheter att hantera klimatförändringarna.

Löfbergs Almedalsaktivering är gjord i samarbete med kommunikationsbyrån Ingo.

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt