Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

"Kunderna börjar bli reklambyråernas egna konkurrenter"

Publicerad: 25 april 2018, 09:36
Uppdaterad: 25 april 2018, 13:44

Anna Romson och Magnus Engström från Berghs.

Anna Romson och Magnus Engström från Cogs creative talade under Ad day om vad marknadsavdelningar kan göra för att kapa banden med reklambyråerna – och istället skapa en egen kreativ marknadsavdelning.


Den pågående inhousetrenden har blivit en ordentlig snackis i mediebranschen, där färska rapporter visar att allt fler annonsörer väljer att satsa på inhouse och egna kreativa marknadsavdelningar.

Anna Romsons och Magnus Engström, grundare av Cogs Creative och ansvariga för executive-utbildningen ”Kreativt ledarskap” på Berghs, berättade under Sveriges Annonsörers Ad day hur och varför företag ska bygga upp en egen kreativ marknadsavdelning med rätt att skapa.

– Enligt Inhousebarometern planerar 35 procent av alla inhouse att öka och fyra av fem marknadschefer säger att det växer. Kunderna börjar bli reklambyråernas egna konkurrenter, eller partners, säger Magnus Engström.  

Båda lämnade reklamvärlden för att arbeta inhouse och startade Cogs Creative tillsammans för två år sedan. Tillsammans hjälper de inhouse-marknadsavdelningar och agerar som bollplank. Bland kunder hittills finner vi H&M, Hemtex och Tele2.  

– Alla företag kommer behöva göra mer inhouse själva. Om man gör det får man fördelar kontra andra konkurrenter, vilket gör att de måste förhålla sig till det.Tidigare har man pratat om kommunikationen som medel, men nu är det varumärkets eget konkurrensmedel, säger Anna Romson.

Varför väljer företag att satsa mer på inhouse?

– Dels är det tack vare digitaliseringens möjligheter. Allt går snabbare och det har demokratiserat hela kedjan. Om saker kan gå snabbare så vill du att det ska gå snabbare. Varför betala massa pengar till byrå för att ändra lite? säger Magnus Engström

Anna Romson fortsätter:

– I och med egna kanaler och sociala medier hinner många inte briefa en byrå externt, för när de väl har gjort det så måste det redan va klart. Ska man bygga sitt varumärke via digitala kanaler så måste man sitte på företaget.

Vilka varumärken har tagit tillvara på dessa möjligheter?

– Other stories gjorde det bra när de startade ett nytt varumärke. De har gjort samarbeten med externa men har en egen produktionsenhet. Tink är ett annat exempel. Man jobbar med externa men man äger sitt varumärke och lägger inte ut det hos byrån. Och David Sandström på Klarna. Han sitter där nu istället för på Nord DBB, säger Magnus Engström.

De förklarar att framförallt i USA så flyttar folk till startups. Kreatörerna jobbar hellre på startups än på reklambyrå.

Vilken plats har reklambyråerna i detta förändrade klimat?

– Just nu tror jag de känner sig ganska förvirrade. Tittar man framåt så kommer de bli mer som en partner. De stora bjässarna kommer finnas kvar för de kan leverera trygghet och det behöver ledningsgrupper. Idag är företag inte färdiga med sin kreativa omställning och man har inte förutsättningarna som byråer har, än. Därför är det bättre med byråer, säger Anna Romson.

För ett företag som vill ställa om inhouse, vad är det första man ska göra?

– Börja uppifrån: vad är visionen och vad ska man ha det till?  Sedan måste man implementera kreativt ledarskap. De behöver titta mer på förutsättningar och sen kreativitet. Ofta visar det sig att kreativiteten redan finns där. Den är förutsättningar och kulturen som inte finns, säger Magnus Engström.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.