Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

Kry anklagas för att ha knyckt redaktionell artikel

Publicerad: 15 oktober 2018, 12:24
Uppdaterad: 15 oktober 2018, 13:16

Läkaren Johan Flodin, som frontar varumärket Kry. Foto: Janne Næss

UPPDATERAD. Psykologtidningens chefredaktör blev förbannad när han hittade sin egen artikel i en annons för Kry. Vårdappen å andra sidan, hävdar att det rör sig om en miss i kommunikationen.


Ämnen i artikeln:

Journalisten

Psykologtidningens chefredaktör Lennart Kriisa har nyligen gjort en intervju med psykologen Martin Forster till tidningens sajt och printedition. Men det är inte bara där som artikeln med Krys nyrekryterade psykolog, har publicerats.

I annonsformat på sida 50 i den egna tidningen hittade chefredaktören i princip samma text, minus de kritiska frågorna, tillsammans med frilansfotografens bild. Annonsen tillhörde Kry, skriver Journalisten.

Lennart Kriisa säger till tidningen:

– Det är riktigt fult gjort. Och så märkligt. Jag blev förbannad, det borde ju vara självklart att man inte bara kan ta en redaktionell text och stoppa in den i en annons. Det behöver man inte kunna något om upphovsrätt för att förstå.

Lennart Kriisa har varit i kontakt med vårdappens marknadsdelning, som enligt honom blev förvånade när de fick veta att man inte får ta redaktionellt material hur som helst och stoppa in i en annons.

– […]och det antar jag beror på att de har anställt personer utan erfarenhet. Det är en indikation på hur seriöst Kry är, säger Lennart Kriisa, som redan varit i kontakt med Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf. Hans bedömning är att det rör sig om ett grovt upphovsrättsbrott. Fotografen vars bild hamnade i annonsen har redan begårt och fått ett skadestånd utbetalat till sig.

Krys presschef Linda Bengtsson säger till Dagens Media att det hela handlar om en kommunikationsmiss mellan vårdappen och Psykologtidningen.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, men det hela rör sig om ett missförstånd och vi kommer att fortsätta att annonsera i Psykologtidningen. Det är en viktig målgrupp för oss.

Chefredaktören Lennart Kriisa har varit i kontakt med en jurist angående den här incidenten. Menar du att Kry skulle ha fått tillstånd att använda det redaktionella innehållet?

– Det har skett en kommunikationsmiss. Detta är ett pågående ärende och jag vill inte gå in på några detaljer, upprepar hon.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Journalisten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev