Konsumentverket ryter till mot Ford

2017-04-19 16:13  
Bild på Ford Ranger från biljättens sajt. Foto: Ford.se

Trots påtryckningar har biljätten fortsatt att flirta med olaglig körning i sin reklam, menar myndigheten. Ford själva hävdar att de absolut inte vill uppmana till lagbrott.

Konsumentverket har för andra gången öppnat ett ärende kring reklamen av bilmodellen Ford Ranger, som myndigheten anser strida mot god marknadsföringssed. Trots att det i princip är olagligt att köra i terräng i Sverige, beskriver copy-texten på Ford och återförsäljarnas sajter hur väl anpassad bilen är för just terrängkörning. Även bilden är tagen i terrängmiljö.

Efter påtryckningar från konsumentverket förra året, lovade Ford att rätta till oegentligheterna i marknadsföringen av sin Ranger-modell.

Inga justeringar har emellertid gjorts i texterna på Fords försäljningssajter, och myndigheten som tycker sig ha väntat länge nog – hotar nu med rättsliga åtgärder. Ford anses ha brutit mot löftet om att sluta med reklam som kan leda till olagligt beteende. Konsumentverket anmärker också på att reklamen inte nämner bilens bränsleförbrukning och utsläpp av koldioxid.

  Ur marknadsföringstexten för Fords Pickupmodell:

"Den här pickupen kan du lita på i alla väder och den kärvaste terräng”

Välj modellen Low range för särskilt utmanande terräng"

 "Kontroll vid körning i branta nedförsbackar (HDC) är utformat för att reglera din hastighet nedför vid terrängkörning utan att du ens behöver röra vid bromsen eller gasen och den fungerar både när du kör framåt och backar.''

 ''Nya Ranger plöjer sig fram i vattendjup där du skulle tveka att ge dig ut med en annan bil."

 "För rejält tuffa turer."

Martin Ruist som är presskontakt på Ford Sverige, säger till Dagens Media att ärendet från 2016 enbart gällde bilden. Reklamfotografiet på Ford Rangern i terräng togs i och med kontakten med Konsumentverket bort, hävdar han. I det nya ärendet har istället texten hamnat under myndighetens lupp.

– Vi vill naturligtvis följa svensk marknadsföringssed, och absolut inte uppmana till lagbrott, säger Martin Ruist och fortsätter:

– Mycket av Fords material produceras centralt i Europa, och det är naturligtvis vårt ansvar att möta svenska regler och krav. Detta har sluntit igenom, och vi måste helt enkelt bli bättre på att lusläsa vårt material.

Ford har enligt Martin Ruist redan kommunicerat till sin marknadsavdelning och till sina återförsäljare att texten ska tas bort. Biljätten kommer att lämna in ett formellt svar till Konsumentverket före den 3 maj.

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt