Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Marknadsföring

Kissie stäms av KO

Publicerad: 21 September 2016, 12:44
Uppdaterad: 22 September 2016, 08:06

UPPDATERAD. Det måste bli tydligare vad som är reklam i bloggar och sociala medier. Det menar Konsumentombudsmannen, KO, som nu tar bloggaren Kissie med samarbetspartnern Tourn till domstol för att få frågan prövad.


Ämnen i artikeln:

KissieTourn

Nu vill Konsumentverket testa den nuvarande marknadsföringslagen genom att stämma modebloggaren Kissie och företaget Tourn Media för smygreklam.

Målet handlar om att Kissie på sin blogg och på sitt Instagramkonto har gjort reklam för företaget Mobilåtervinning.

Enligt KO strider marknadsföringen mot marknadsföringslagen på flera punkter, bland annat menar man att det inte framgår tydligt, vare sig på bloggen eller på Instagramkontot, att det är fråga om reklam.

Enligt KO är Tourn medskyldiga till brottet då de förmedlat reklamuppdraget. Men om det är ett brott att göra smygreklam i social medier är i dagsläget oklart. Den nuvarande marknadsföringslagen anger inte exakt hur tydlig man måste vara med att man gör reklam.

– Vi vill att ett domstolsavgörande ska leda fram till klarare praxis och att bloggare och andra som skriver på uppdrag mot ersättning i framtiden blir tydligare med att ange att det är fråga om reklam och vem som ligger bakom reklamen, säger Cecilia Tisell, KO, i ett pressmeddelande.

Robin Stenman, vd på Tourn Media, säger till Dagens Media att de själva tog kontakt med konsumentombudsmannen efter att KO hört av sig till Kissie.

– Vi frågade vad det var som de tyckte var otydligt och hur de ville att det skulle se ut istället och uppdaterade sedan inlägget omedelbart.

Informationen om att inlägget var sponsrat skrevs ut högre upp och vilket företag som sponsrade inlägget förtydligades.

– Efter det hörde vi inte inte mer från KO förrens stämningsansökan kom, säger Robin Stenman och fortsätter:

– Vi tycker att det är tråkigt att de gå vidare med oss när vi gjorde en rättning. Det är aldrig kul att vara i en juridisk tvist.

Samtidigt påpekar han att det behövs en tydlig praxis kring sponsrade samarbeten.

– Det är otydligt i dag. Vi och andra i branschen behöver tydliga riktlinjer för hur annonsmärkning ska se ut, därför behövs en domstolsprövning. 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

KissieTourn

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.