Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Marknadsföring

KFC: "Vi har varit ganska så anonyma"

Publicerad: 14 januari 2018, 07:00
Uppdaterad: 12 januari 2018, 15:36

Bild 1/4  Mycket av marknadsföringen hittills har handlat om att skapa olika aktiviteter kring öppningarna av restaurangerna. Här en bild från öppningen av KFC i Västerås sommaren 2017.

HELGLÄSNING. Kentucky fried chicken (KFC) ska växla upp sin kommunikation rejält och går ut i byråpitch under 2018.


Med målet att bygga minst 30 nya restauranger i Sverige inom loppet av bara fem år ska KFC bredda och öka sin kommunikation med start i år.

– Vi har varit ganska så anonyma. Vi har inte arbetat med några byråer utan under öppnigsfasen har vi gjort allt internt, säger Jesper Hollstrand, marknadschef på Nordic Service Partners som är franchisetagare till både KFC och Burger King.

Den första KFC-restaurangen i Sverige öppnades i november 2015. Idag finns två restauranger i Malmö, en i Västerås, en i Karlstad och en i Göteborg. Restaurangkedjan planerar dock att expandera och håller just nu på att bygga upp restauranger i Lund, Brommablocks i Stockholm samt Nyköping.

Hittills har KFC i Sverige främst arbetat med pr och sociala medier för att marknadsföra sig. Facebook, Instagram och Google Ad Words har varit de främsta sätten att nå ut digitalt – och anledningen stavas pengar.

– KFC:s strategi ser likadan ut över allt, vi tar en del av försäljningen och lägger in den i en marknadsföringspott. Ju fler restauranger, desto mer växer potten. Nu har vi en bättre bas att stå på inför 2018.

I takt med att marknadsföringspotten har ökat ska KFC gå ut i pitch för att ha både en reklambyrå och mediebyrå på plats innan det tredje kvartalet i år.

– Vi vill dels göra filmer för Youtube i och med vår unga målgrupp. Tv:n är väl död innan vi har råd det med det, säger Jesper Hollstrand och skrattar.  

– Både nackdelen och fördelen med KFC är att folk känner till oss från början och vi har på så sätt en stor kundkrets sedan dag ett. Nackdelen med Sverige är att när vi har gjort undersökningar visar det sig att 70 procent känner till oss men bara 35 procent vet vad KFC är, man har ingen aning om våra produkter. KFC finns runt om i världen och är ett attraktivt varumärke för ungdomar som provar oss när man är utomlands. Men ju äldre man blir i Sverige, desto mindre vet man eftersom man många gånger inte testat utomlands.

Som stort utländskt varumärke på en svensk marknad, hur fria får ni vara i er kommunikation?

– Jag kan ta Burger King som exempel, där är all kommunikation styrt från Europa och alla ska göra samma sak. Så är det inte med KFC, vi får göra mycket mer lokalt anpassad marknadsföring.

Exempelvis är det betydligt vanligare att äta vegetariskt i Sverige än i övriga länder i Europa, något som både påverkar menyn och marknadsföringen. Jesper Hollstrand säger att han just nu tittar på vilka vegetariska alternativ som går att plocka in i menyn.

Under det första kvartalet ska en "brand guide" för Sverige sättas med frågor om hur varumärket ska positionera sig i Sverige. Att få bort bilden av KFC som en "flottig snabbmatskedja" är en del, enligt Jesper Hollstrand. Man vill få människor medvetna om att den friterade kycklingen på KFC görs från grunden och inte är några "färdiga fiskpinnar”.

– Den marineras, paneras och tillagas på plats i restaurangen. Det är varken det enklaste eller det snabbaste sättet att tillaga kyckling på, men för oss är det viktigast med bra kvalitet.

Vad har varit svårt när det kommer till att etablera KFC i Sverige?

– Fördelen är att ungdomar ofta har rest och testat KFC i andra länder, men äldre kan ha fördomar och se det som flottigt. I Sverige har vi inte haft så mycket friterad mat. Men annars har det bara varit fördelar och det har varit lätt att få tillstånd att bygga restauranger i och med att ett stort varumärke ses som en tryggare investering än ett oetablerat.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.