Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag24.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Willys "billigaste matkasse" fälls av RO

Publicerad: 21 Mars 2014, 07:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:43

Willys klassiska payoff "Sveriges billigaste matkasse” är vilseledande, enligt Reklamombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

Willys

Matkedjan Willys har länge marknadsört sig med raderna ”Vår affärsidé: Sveriges billigaste matkasse” och ”På Willys får du mer för pengarna oavsett vad du handlar”.

Nu sätter Reklamombudsmannens opinionsnämnd stopp för reklamen, efter att den anmälts av en privatperson.

Enligt Reklamombudsmannen är budskapet nämligen vilseledande då Willys inte kunnat styrka att man faktiskt har den billigaste maten.

" Den aktuella reklamen riktar sig till en mycket bred målgrupp konsumenter bestående av personer som handlar på stormarknader. Opinionsnämnden finner att det anmälda påståendet vid en flyktig kontakt kan antas ge en genomsnittskonsument intrycket av att Willys, generellt sett, har den billigaste maten i Sverige. Användandet av ordet ”affärside?” – vars innebörd för övrigt knappast lär framstå som helt klar och entydig för en genomsnittskonsument – neutraliserar alltså inte framställningen i detta avseende", skriver nämnden.

Beslutet kan dock inte tvinga Willys att sluta använda sin payoff utan ska snarare ses som vägledande.

Johanna Eurén är informationschef på Willys:

– Vi tycker att beslutet är konstigt och vi håller inte med RO om att reklamen strider mot god marknadsföringssed. Det är inte förbjudet att berätta om sin affärsidé. Vi ställer oss alltså frågande till detta, säger hon till Dagens Media.

Hur ska ni agera nu?

– Vi får ta ställning till det sen, men vi kommer inte att byta affärsidé och vi kommer inte att sluta berätta om att vi har den här affärsidén. Sedan vad det betyder i praktiken får vi se.

Willys har använt payoffen "Sveriges billigaste matkasse" sedan 2001.

Vad tycker du om att fällningen kommer nu, nästan 15 år senare?

– Det är lite märkligt kan jag tycka.

Hur allvarligt ser ni på fällningen?

– Vi fick veta det här ganska nyligen så vi håller på och tittar på det här nu. Det är nog det jag kan säga i dagsläget.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Willys

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.