Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Webbyrå stal arbetssökandes idé

Publicerad: 26 November 2010, 11:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:29

När en designer sökte jobb hos webbyrån Webbentus bad de henne ge ett förslag på en sajt åt en av byråns kunder. Det gjorde hon – och Webbentus tackade genom att sno hennes idé.


– Det är klart att det är dåligt, säger designern till dagensmedia.se.

Webbentus är en Uppsalabaserad webbyrå som enligt sajten har kunder som Brommapojkarna, Handelskammaren Mälardalen och klädåterförsäljaren Just in time.

Det var åt den senares sajt som designern, som inte vill framträda med namn, ombads ta fram ett förslag när hon sökte jobb på Webbentus.

”Använd webbsäkra typsnitt och tänk på att de så mycket som möjligt enkelt ska kunna uppdatera innehållet själva senare. Ta bilder främst från deras hemsida där det även finns produktkataloger”, uppmanade en medarbetare i ett mejl till designern.

Hon gjorde som hon blev tillsagd och Webbentus tackade för förslaget. Men därefter möttes hon av tystnad, säger hon, trots flera mejl.

När hon en kväll går in på Justintime.ses sajt ser hon att hennes förslag omvandlats till verklighet.

– Jag skickade en faktura men de bestred den. Då ringde jag upp och skällde på dem, säger designern.

Webbentus ska då ha ändrat sig.

– De sa att de kanske borde ha meddelat mig före sajten gick upp. Men de skulle ju ha bett mig om lov, jag äger ju idén. Även om de ville anställa mig gör man ju inte så här, säger designern.

Hon säger att hon nöjer sig med en betalning fån Webbentus. Samtidigt har hon uppmanat medlemmarna av nätverket She Creatives att passa sig för webbyrån.

– Jag fick över 100 mejl, där alla tyckte att de agerat dåligt. Jag tycker att man måste säga ifrån, det är så fult gjort.

Webbentus vd Daniel Lindström hänvisar frågor till Fredrik Wallgren, som var den som skrev mejlet till designern. Han väljer att ge sin version i ett mejl till dagensmedia.se.

”I en rekryteringsprocess fick vårt förstahandsval som grafisk designer NN göra ett arbetsprov. Det var ett designförslag till en hemsida. Vi inspirerades av designen i ett förslag som vi skickade till kund. Vi skickade sedan ytterligare sex förslag innan kunden godkände designen. Vår tanke var då att antingen anställa NN eller ge henne ersättning för det arbete hon lagt ner. Innan rekryteringen var klar lanserades kundens hemsida och NN kontaktar oss med ett krav på ersättning som vi betalar”, skriver han.

Han medger dock att Webbentus agerat fel.

”Vi borde ha frågat NN innan vi inspirerades av hennes design och det har vi också bett om ursäkt för".

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.