Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Voltaren-reklam dras tillbaka

Publicerad: 18 November 2015, 11:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

Hotades att betala en miljon i vite – nu dras reklamen tillbaka.


En reklamfilm för Voltaren gel har synts på tv sedan april i år men nu dras den tillbaka då Läkemedelsverket anser att marknadsföringen är "vilseledande".

I ett beslut från Läkemedelsverket som fattades under förra veckan, framkom att GSK, som äger varumärket Voltaren gel, hotades av ett vite på en miljon kronor om man inte slutar med reklamfilmen.

Verket ställde sig emot påståendet att gelen "påskyndar läkprocessen", vilket de anser är vilseledande marknadsföring.

Läkemedelsverket skriver bland annat i beslutet:

"Läkemedelsverket förbjuder Novartis Sverige AB att vid marknadsföring av Voltaren 11,6 mg/g gel som riktas till allmänheten använda sig av påståenden om att läkemedlet "påskyndar läkprocessen", "läker skadan snabbare" eller andra påståenden med väsentligen samma innebörd."

Reklamfilmen har gått i TV4, TV3, Kanal 6, Kanal 8 samt i webb-tv.

– Vi agerade så fort vi fick beslutet. Självklart har vi dragit tillbaka filmen på alla kanaler då vi respekterar och följer beslutet, säger Helena Augustson, marknadschef på GSK till Dagens Media.

– Vi blev förvånade av beslutet då vår uppfattning är att vi har följt praxis och de regler som gäller så vi får titta vidare på det här och hur vi ska kommunicera framöver.

De regler som gäller är alltså Läkemedelsverkets föreskrifter om marknadsföring av human läkemedel.

Frida Nygren

frida.nygren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.