Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Visit Sweden skruvar upp marknadsföringen

Publicerad: 16 September 2009, 05:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:04

50 miljoner extra ska bland annat gå till en ökad share of voice för organisationens kampanjer.


Ämnen i artikeln:

Visit Sweden

Staten och den svenska besöksnäringen äger tillsammans Visit Sweden, som ska marknadsföra Sverige utomlands. Om det blir som näringsminister Maud Olofsson vill, ökar Visit Swedens statliga anslag från 100 miljoner till 150 miljoner kronor nästa år.

– Vi jobbar vidare enligt de strategier vi har tagit fram de senaste åren. Vi vill använda pengarna till en ökad share of voice för våra kampanjer och till att utveckla fler långsiktiga partnerskap med olika geografiska områden i Sverige, säger Maria Ziv, marknadskommunikatör för Visit Sweden.

Men exakt vad det blir beror till stor del på vad besöksnäringen vill satsa på. Visit Sweden bidrar med omkring 20 procent av budgeten till marknadsföringsinsatserna utomlands. Resten kommer från olika företag som gynnas av insatsen, både i Sverige och i det land som kampanjen går i.

En mycket stor del av Visit Swedens budget läggs förstås på medieköp och pr som ska gynna Sveriges varumärke och turistnäring.

– Vi jobbar jättemycket med pr i länder som inte känner till Sverige så väl, medan vi satsar mer på att köpa medier i till exempel Danmark. Där har vi nu en stor kampanj som går i tv, på stortavlor, med banners och print, säger Maria Ziv.

För fyra år sedan slog Visit Sweden fast en ny varumärkesposition för Sverige tillsammans med övriga medlemmar i Nämnden för Sverigefrämjandet Utomlands. Medlemmarnas kommunikation om Sverige utomlands ska utgå från kärnvärdena öppenhet, äkthet, nytänkande och omtänksamhet.

- Många länder har någon eller några av de här egenskaperna, men kombinationen är unik för just Sverige, säger Maria Ziv.

Visit Sweden vänder sig till fyra huvudmålgrupper - par utan barn, aktiva familjer, pensionärer och affärsresenärer – som alla har en sak gemensamt.

– Vi riktar oss till personer med lite högre inkomst, som har råd och intresse att resa ett par, tre gånger om året. Sverige står ju inte överst på gemene mans önskelista över länder och städer att åka till, säger Maria Ziv.

På torsdag är det dags för nästa steg i kommunikationsarbetet. Då presenterar Visit Sweden fyra positionsteman för företag inom besöksnäringen. De gestaltas av byrån Ohlsonsmith och ska fungera som verktyg för reklam-makandet framöver. Temana beskriver vilka aspekter och aktiviteter som är bäst att lyfta fram i kommunikationen med de olika målgrupperna.

Carat är Visit Swedens globala mediebyrå, men det finns ingen övergripande reklambyrå. Farfar, Great Works och Glue är några byråer som man samarbetat med.

– Vi började decentralisera vårt kampanjarbete för något år sedan och tanken är att vi ska ha lokala byråer på de olika marknaderna, säger Maria Ziv.

Synnöve Almer

Ämnen i artikeln:

Visit Sweden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.