Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Viral succé för kyrkans snälla julkalender

Publicerad: 30 November 2016, 14:20
Uppdaterad: 30 November 2016, 14:40

I Umeå snöar medmänskligheten tätt. Och det är den alternativa julkalender-trenden som går varm när man ska göra skillnad: "Varenda en utav oss kan göra skillnad".


Alternativ adventskalender gånger två. I Umeå har man gjort en omvänd och en snäll variant för att försöka göra skillnad. 

Det var Norran som berättade om Anna Philipsson som på Facebook startat en omvänd julkalender. Hennes insamling till välgörande ändamål bygger på att människor helt enkelt stoppar ner en sak i en låda varje dag fram till julafton, med start imorgon.

– Tanken är att stoppa ner användbara saker i en låda, som sedan ges bort främst till EU-migranter boende i Umeå, sa Anna Philipsson till Norran.

Som om det inte vore nog med det – nu kommer nästa alternativa julkalender från Umeå. Det är Svenska Kyrkan som står bakom "Alternativ Julkalender 2016" (se ovan) och skapare av den är Katrin Nymberg, präst i Tegs församling vid Svenska kyrkan i Umeå.

– Alternativa julkalendrar har funnits ganska länge inom kyrkans värld, exempelvis har vi skapat det flera gånger med ungdomsgrupper. Men den här gången gjorde jag en egen inför första advent, säger Katrin Nymberg.

Grundtanken med hennes julkalender, som bland annat har delats upp emot 10.000 gånger på Facebook, är att ge förslag på 24 goda gärningar för att göra skillnad.

– Året 2016 är ett år med sorgliga nyheter och hårda tongångar. Ett år då det inte direkt glänst av medmänsklighet. Men jag hoppas att människor inser att varenda en utav oss kan göra skillnad, Katrin Nymberg.

"Tack för all hjälp"

Tanken på en alternativ julkalender har Katrin Nymberg haft med sig under en längre tid, och de 24 goda gärningarna som kalendern tipsar om är inget man kommer på hursomhelst. 

– Min man och jag har gjort vissa, men andra har sin egen historia.

Speciellt lucka nummer 4 rymmer en lång betänketid: "Säg tack till någon för deras arbete för samhället" har sitt ursprung i när Katrin Nymberg födde sin dotter.

– Personalen var så behjälpliga, man jobbade övertid och gjorde allt de kunde för att hjälpa mig med födseln. Ett år senare gick jag tillbaka och sa "tack för all hjälp". Alla blev jättelyckliga.

Vilket ansvar har en människa för att göra goda gärningar?  

– Jätteviktigt! Alltså, oj. Det går knappt att beskriva vilket ansvar vi har i världen. Det är en jättestor skillnad i att välja att göra skillnad och inte bara leva sitt liv varje dag. Jag möter jättemycket människor i mitt jobb och det är så otroligt sällan jag möter någon som inte vill göra gott. Men det är inte alltid så lätt att leva som man lär och vill. Alla ska försöka tänka på att man gör världen till en god plats.

Vad kommer din alternativa julkalender göra för skillnad?

– Det är en fri kalender, en slags början på att vilja göra något och vilja hjälpa. Man ska hjälpa till vilken dag som helst, året runt. Julen behöver inte handla om att konsumera. Visa ett sug för att ge istället för att ta.

Svenska Kyrkans hemsida presenterades kalendern med orden "Här kommer en alternativ julkalender med nya utmaningar varje dag. Det här kan bli den varmaste december i mannaminne!" På hemsidan kan du också ladda ner kalendern och sätta upp hemma.

Se hela julkalendern ovan. 

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.