Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Vinnarbidraget i Årets kampanj – en ordlek på finska

Publicerad: 12 november 2019, 15:26

Skärmdump från TUI Finlands Instagramkonto och Johan Ydring, nordisk marknadschef på TUI.

Till Inhousegalan var två bidrag från Tui nominerade i kategorin Årets kampanj. Med kampanjen ”Haetuin loma” plockade Tui hem guldet.


Ämnen i artikeln:

InhouseTUI

Den 7 november gick årets upplaga av Inhousegalan av stapeln där inhousebyråer prisades i åtta kategorier. Tuis kampanj ”Haetuin loma” segrade i kategorin Årets kampanj. Den har tagits fram åt Tui i Finland av Tuis inhouseavdelning, Tui Creative Studio, utan inblandning av externa byråer. 

Kampanjen genomfördes under Helsingfors resemässa i januari 2019. Syftet var att skapa uppmärksamhet kring Tui under mässan, men också för att driva försäljning av resor till sommaren. Kampanjens huvudmedier var utomhus, radio och sociala medier.

Johan Ydring är nordisk marknadschef på Tui. Han förklarar för Dagens Media att grunden i kampanjen är en ordlek på finska.

– Det går inte att översätta till svenska men kampanjens namn har en dubbelmening - både ”den mest eftersökta resan” och ”du kan hitta den mest eftersökta resan på Tui”. 

Kampanjen bestod av fem stycken utomhusaffischer som de facto var stora biljetter till resor. Efter en timme var de fem affischerna funna och nedtagna. Även utomhusaffischer med en dotter och mamma på upptäcktsfärd placerades ut. Tui samarbetade även med radiostationen Nova Radio. 

– I radiokanalen marknadsfördes vad som skulle hända under dagen och i sändning utnämndes vinnaren av en resa till ett drömresemål. 

Johan Ydring tror att ett nära samarbetet mellan kampanjens parter – Tui-medarbetarna i Finland, inhouseavdelningen i Sverige, JCDecaux och radiostationen – var nyckeln till att skapa ”buzz” kring kampanjen.

– Kampanjen är ett bevis på att man får till bra saker när man har nära samarbete över organisationen och tillsammans med samarbetspartners. 

Kampanjen fick effekt på flera sätt. Till exempel ökade trafiken till sajten via sociala medier med nästan 100 procent jämfört med föregående år och 20 procent fler sommarresor såldes jämfört med föregående år, enligt Tuis egna siffror.

Varför tror du att kampanjen blev så effektiv?

– Det är dels för att vi gjorde det som det man ofta säger, att man ska tänka omnikanal för att driva samma tydliga budskap. Sedan ligger det i produktens natur. Jag tror att tror att kampanjen fungerar bättre för resor än för än toalettpapper.

Johan Ydring säger att han inte förväntade sig att denna kampanj skulle vinna. 

– Den andra kampanjen vi var nominerade för ”Klimatkompensation”, har en annan effekt. Den var mer fokus på varumärksbyggande och låg rätt i tiden. Men jag tycker att det är väldigt kul att vi vann med ”Haetuin loma” eftersom den visar att man kan driva direktförsäljning genom att göra kreativa kampanjer.

Kommer en liknande kampanj genomföras på andra marknader?

– Det får ni vänta och se, det är inte helt omöjligt. Eftersom vi har fyra marknader att jobba över har vi en fantastisk möjlighet att testa saker på en marknad och återupprepa succéer på andra marknader, alternativt att göra en variant. 

Arbetsgrupp Tui Creative Studio

Jakob Rundbom, copywriter

Theo Sköld, video producer

Lisa Flodin, art director

Katrina Lindqvist, art director

Rasmus Grönvall, creative producer

Emelie Briston, project lead

Tina Rudén, project Manager

Marcus Lind, creative lead

Inhousegalan arrangeras av Dagens Media och Resumé.

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

InhouseTUI

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev