Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

"Vi är en rebell med aggressiv kommunikationsstrategi"

Publicerad: 27 Februari 2018, 13:45
Uppdaterad: 28 Februari 2018, 15:09

"Vi är inte rädda för att säga vad vi tycker," säger Michele Fitzwilliams, nordisk marknadschef på Sodastream. Foto: Agency

Sodastreams nordiska marknadschef Michele Fitzwilliams berättar om reklamframgångarna, konflikten med Coca-Cola och om planerna inför 2018. "Vi har fått brev från sju av världens största plastflaskeproducenter som hotar med stämningar om vi inte tar tillbaka våra kampanjer", säger hon till Dagens Media.


Ämnen i artikeln:

Sodastream

Kolsyrejätten Sodastreams reklamkampanjer har de senaste åren blivit till snackisar tack vare samarbeten med tv-stjärnor från "Game of thrones" och "Big Bang Theory". Arvtagerskan och reality-kändisen Paris Hilton har även synts i bolagets reklam genom att agera "expert" i en kampanj som lanserades i april 2017.

– När man lyckas skapa reklam som både fångar konsumentens uppmärksamhet och tar sig igenom klustret av all reklam, så vinner man stort på det. Både ur ett varumärkes- och försäljningsperspektiv. Stjärnorna i våra reklamer har stort inflytande och när de representerar våra viktiga ämnen så inspireras människor, tror jag, säger Michele Fitzwilliams till Dagens Media.

I reklamkampanjerna kritiserar företaget också stora plastflaskeproducenter, så som Coca-Cola och Nestlé, som inte varit sena med att slå tillbaka.

– Vi är inte rädda för att säga vad vi tycker. Vi kör ett offensivt spel och är övertygade om att vi kan informera konsumenter om deras bättre val genom information om plastproducenternas fusk, fortsätter hon.

– Jag tror vi blir omtalade för att vi är en rebell med aggressiv kommunikationsstrategi. Vi har en väldigt relevant produkt som kan bidra till att lösa en stor miljöutmaning vi står inför globalt. Att köpa kolsyrat vatten på flaska är helt enkelt utdaterat och något vi måste sluta med.

Företagets strategi att underhålla, upplysa och kritisera i reklamerna har hittills varit lönsam, berättar hon. Förra året ökade försäljningen i Sverige med 29 procent, vilket är den största ökningen hittills på fem år för Sodastream.

Att ta hjälp av tv-skådisar i reklam för både tv- och digitala kanaler har enligt Michele Fitzwilliams levererat. Under 2018 kommer företaget därför fortsätta på samma spår. Samtidigt kommer Sodastream öka sina medieinvesteringar i tv rejält.

– Vi kommer fortsätta göra en mix av traditionell tv-reklamen och djärvare material för digitalt. Tv är definitivt den kanal där vi investerar mest, med en dubbelsiffrig investeringstillväxt igen i år. Vi ser att vår mix fungerar riktigt bra, säger hon och fortsätter:

– Tv hjälper oss skapa medvetenhet och köpvilja. Vårt skarpare material digitalt hjälper till med vår varumärkespositionering och konsumentupplysning gällande miljön och plastslöseriet. Det skapar också mycket uppmärksamhet i medier vilket ytterligare hjälper oss sprida vårt budskap.

Michele Fitzwilliams betonar däremot att varje projekt är unikt och att producera för mycket av samma gör att man till slut tappar sin udd.

– Då blir konsumenterna uttråkade och förmågan att nå igenom bruset förloras. Så det kommer definitivt bli fler överraskningar i år.

Kampanjen Homeschlepiens, med Kristian Nairn och Mayim Bialik. Foto: Sodastream

Kan vi förvänta oss fler tv-stjärnor i reklamerna?

–  Ja vi har några riktigt spännande projekt till våren och sommaren, men jag kan inte berätta något mer just nu. Allt jag kan säga att det kommer bli djärvt, skarpt, roligt och underhållande.

Att reklamfilmerna blivit virala och vunnit flera internationella priser tycker hon är häftigt. Den senaste reklamen har fått över 50 miljoner visningar världen över.

–  Jag är verkligen stolt över den utveckling Sodastream som varumärke genomgått de senaste åren. Vi har blivit ett företag med attityd och värderingar. Vår kommunikation har blivit skarpare och vi har blivit bättre på att fokusera våra aktiviteter och investeringar till att matcha våra värderingar, där hållbarhet ingår. 

Är det viktigare att vara underhållande eller utbildande i sin marknadsföring?

– Det beror på vad du ska sälja. En brödrost-reklam kanske inte behöver vara så utbildande till exempel. Våra reklamfilmer är underhållande och utbildande. Vi försöker leverera vårt budskap till konsumenten och samtidigt behålla uppmärksamheten och köpviljan. Bortsett från reklamfilmerna gör vi ju också undersökningar och opinionsmaterial för att bidra till debatten om plastkonsumtionen.

Hur ser du på "konflikten" med företag som Coca-Cola och Nestlé?

– Vi har en tydligt poäng: att befria världen från överflödig plastkonsumtion är väldigt vettigt. Och tack vare det kan vi gå ganska långt när det gäller att kritisera stora plastproducenter. Men det är viktigt att inte bara kritisera för att kritisera. Det måste vara rättvist och faktabaserad kritik, vilket jag tycker det är, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått brev från sju av världens största plastflaskeproducenter som hotar med stämningar om vi inte tar tillbaka våra kampanjer. Vi pratar alltså om företag som producerar över 100 miljarder plastflaskor per år. De flesta företag skulle bli rädda och dra sig ur av många anledningar. Men vårt uppdrag är så pass viktigt för oss så vi betalar mer än gärna för rättegångarna.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sodastream

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.