Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Veronica Palm: "Visar överkroppar på ett omotiverat sätt"

Publicerad: 15 Juli 2014, 12:04
Uppdaterad: 7 Juli 2016, 06:42

Socialdemokraternas Veronica Palm kritiserar Calvin Kleins höstkampanj för att vara könsstereotyp.


Ämnen i artikeln:

Calvin KleinSocialdemokraterna

På tisdagen presenterade Calvin Klein de första bilderna från sin höstkampanj för jeans. Den bygger på satsningen #mycalvins, som uppmanar konsumenter att lägga upp bilder på sig själva när de bär Calvin Klein-kläder.

Kampanjen frontas av modellerna Lara Stone och Matthew Terry.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm har för sitt partis räkning drivit frågor mot sexistisk reklam. Bland annat vill partiet genom lagstiftning förbjuda sexistisk och könsstereotyp reklam.

Hon tycker att Calvin Kleins nu aktuella höstkampanj är ett exempel på reklam som borde prövas rättsligt.

– Det här är just en sån jag skulle vilja att en ny lag testade. Den är könsstereotyp i sin gestaltning av människorna. Den visar bara överkroppar på ett, för produkten, omotiverat sätt. Min poäng är att det inte är jag – eller nån annan – som ska bedöma, utan att det krävs en lag som ger möjlighet till rättslig prövning, säger hon till Dagens Media.

I dag kan stiftelsen Reklamombudsmannen (RO), som inrättades av branschen 2009, kritisera reklam som stiftelsen anser vara sexistisk. Men RO är ingen myndighet och kan inte utdela straff.

2006, på initiativ av den senaste S-regeringen, inleddes en utredning om att genom lagstiftning stoppa sexistisk reklam. Utredningen har dock legat på is sedan Alliansen tog över regeringsmakten. Men vid ett regeringsskifte kommer S att väcka liv i frågan, enligt Veronica Palm.

– Jag vill också betona att jag inte har nått emot nakenhet eller sex, utan hur könsmaktsordningen reproduceras.

 

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.