Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Vattenfall stoppar kampanj för brunkol efter påtryckningar

Publicerad: 19 Juni 2014, 09:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:34

Vattenfalls reklamkampanj för brunkol i Tyskland har stoppats efter påtryckningar från Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Tanken med Vattenfalls reklamkampanj, som gått i den tyska regionen Lausitz, är att visa på de möjligheter som det, ur miljösynpunkt kritiserade brunkolet, ger människorna.

I annonserna skriver Vattenfall att brunkol bland annat är viktigt för regionens barn, för turismen och för sporten.

Kampanjen, som skiljer sig rejält från Vattenfalls miljömedvetna kommunikation i Sverige, har dock stött på hård kritik och kallas för "absurd" av miljöorganisationen Greenpeace, som också anklagar Vattenfall för klimathyckleri.

" Vi trodde inte riktigt det var sant när vi hittade den här annonskampanjen från Vattenfall i Tyskland. Den konstaterar kort och gott att brunkol är lösningen! Tvärtemot vad bolaget säger i Sverige där presschefen till exempel gått ut och sagt att 'den viktigaste frågan är att få ner koldioxidutsläppen'. Ett tydligare exempel på dubbelmoral känns svårt att hitta", skriver Greenpeace på Facebook.

Jesper Liveröd är presschef på Greenpeace:

" I Sverige är de klimatvänner, i Tyskland kör de wacko-kampanjer för mer brunkol. So much för hållbarhetsvurmandet", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Nu väljer Vattenfall att stoppa kampanjen. Det framgår av ett uttalande på Vattenfalls svenska sajt. Enligt det statliga energibolaget har budskapet, att brunkolet är en förutsättning för många människors försörjning, inte nått fram på rätt sätt.

– Uppenbarligen har det budskapet inte nått fram och vi förstår att det har uppfattats negativt. Därför har vi valt att avsluta kampanjen, säger Vattenfalls kommunikationsdirektör Ivo Banek i ett pressmeddelande.

Vattenfall skriver också att bolagets långsiktiga strategi är att reducera koldioxidutsläppen.

" Vattenfall är näst störst i världen på havsbaserad vindkraft och gällande Tyskland kan nämnas att Vattenfall just nu bygger en stor vindkraftpark utanför Tysklands nordkust, DanTysk, som kommer att hjälpa till att reducera Tysklands koldioxidutsläpp", skriver bolaget, som också tagit bort annonserna på sin sajt.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.