Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Varningsskyltar olagliga – plockas ner

Publicerad: 17 November 2015, 10:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:21

UPPDATERAD. Reklamarnas trafikskyltar som varnar för smartphone-användare har väckt stor uppmärksamhet. Men skyltarna är olagliga och nu ska de tas ner.


I går skrev Dagens Media om de nya trafikskyltar, som varnar för smartphone-användare, som dykt upp på Mäster Samuelsgatan, Birger Jarlsgatan, Götgatsbacken och Slottsbacken i Stockholm.

Bakom kuppen, som är tänkt att ge stockholmarna en tankeställare, står reklamarna Jacob Sempler och Emil Tiismann. De hoppas att Trafikverket ska göra en riktig skylt med samma budskap.

Trafikskyltarna har väckt stor upmärksamhet i sociala medier och MTR som driver Stockholms tunnelbana, skrev i går på Twitter att trafikskylten skulle behövas också i kollektivtrafiken.

Men nu ska skyltarna tas ned, kan Dagens Media berätta. De är nämligen olagliga.

–Vi på trafikkontoret håller med om att det är viktigt att inte titta ner i sin smartphone i trafiken, men vi kommer inte att ha möjlighet att sätta upp några officiella skyltar, de finns inte med i trafikmärkesförordningen. Det här är otillåtet, säger Erik Johansson, presstalesperson på trafikkontoret i Stockholms stad, till Dagens Media.

Om ni tycker att budskapet är bra, varför inte låta dem sitta kvar?

–Vi måste följa de regler som finns, vi måste plocka ner dem. Vi måste också titta på om det är någon av skyltarna som är placerad så att den är extra trafikfarlig.

När kommer ni att ta ner skyltarna?

–Det är svår att säga, jag vet inte exakt hur lång tid det tar innan vi kan plocka ner dem, men förr eller senare ska de ner.

Jacob Sempler kommenterar beslutet i ett sms till Dagens Media:

"Det är ju såklart tråkigt, men väntat. Dock känns det fantastiskt roligt att det nu pågår en diskussion om behovet av en sådan här skylt. Om Trafikverket skulle ångra sig är det förstås bara att hojta, så delar vi naturligtvis med oss av skyltdesignen."

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.