söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

"Varning för djursex" och "Knark is king" – så hånas (C)

Publicerad: 24 september 2012, 13:51
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:10

Centerpartiet hånas rejält för "Budskapsbyggaren". Det är dock inget som oroar Per Ankersjö, som är ansvarig för kampanjen.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

DT

Dante Thomsen


Med " Budskapsbyggaren", kan användaren skapa vilket budskap som helst och sedan få det utgjort som antingen en banner, en bild för bloggare eller som ett Facebook-omslag.

Bilderna länkar sedan till "Framtidsbygget", som alltså är en wiki skapad av Centerpartiet. Ansvarig för kampanjen är Per Ankersjö, ordförande för Stockholmscentern.

– Vi vill med det här visa på att vi har Sveriges mest öppna process när det gäller att ta fram ett partiprogram. Alla kan gå in och skriva på vår wiki. "Budskapsbyggaren" bygger på samma princip och är tänkt att sprida budskapet om att alla kan vara med och skriva vårt partiprogram, säger han till dagensmedia.se.

Men kampanjen, som tagits fram av byrån Good Morning Sunshine, hånas rejält i de sociala medierna. Anledningen är att "Budskapsbyggaren" helt saknar förhandsmoderering.

"Knark is king", "Låt mig få åka båt full", "Varför utveckla landsbygden när Grand Hotell finns?" och "Arkebusera Annie Lööf" är bara några av de "politiska budskap" som Centerpartiet satt sin logga på.

Per Ankersjö är dock lugn, trots kritiken. Han berättar också att det var ett aktivt val att inte förhandsmoderera "Budskapsbyggaren".

– Det är inte lätt att vara öppen. Särskilt inte när man håller på med politik. Men ska man köra helt safe blir det väldigt tråkigt och uppstyrt. Vi vill vara Sveriges öppnaste parti och då räcker det inte med att skriva in hen i vårt partiprogram, säger han och fortsätter:

– Det kostar lite och vi är beredda att ta risken att vi kanske lockar lite folk med rasistiska budskap. Samtidigt har vi varit beredda på att bjuda på oss själva. Det är värre om andra människor känner sig kränkta.

Hittills har närmare 600 budskap skapats genom "Budskapsbyggaren".

– Vad jag förstår så är det en väldigt liten del som är stötande. Ett par stycken eller så. Sedan är det några som riktade udden mot oss.

När jag slumpade fram budskap på sajten hittade jag bara något enstaka seriöst budskap, hur ser du på det?

– Jag ser inte så allvarligt på att det finns inslag som är raljerande. Syftet med kampanjen är inte att hitta budskap till vårt idéprogram utan att skapa uppmärksamhet kring att det faktiskt går att göra.

Vad säger du till de kritiker som gör sig lustiga över att ni inte kan komma på ett idéprogram själva?

– Det är många partier som just nu sitter och skriver partiprogram och vissa av de här partierna har valt en modell som är hundra år gammal. Man sätter ett gäng kloka gubbar och tanter i ett rum och så får de komma på idéer. Det är inte så vi vill göra. Vi vill få synpunkter från allmänheten. Det är viktigt för oss, säger han och fortsätter:

– Sedan gör vi väldigt mycket arbete i partiet. Det är inte så att vi har brist på idéer. Däremot tror jag att vi som parti ibland behöver stöta våra idéer med andra människor. Om det betyder att vi får lite kritik tar jag gärna det.

Under dagen har många också frågat sig om kampanjen i själva verket inte är en pr-kupp från sajten Alliansfritt Sverige. Detta är dock inget som stör Per Ankersjö.

– Det var ungefär den vinklingen vi satt och funderade på. Att SSU:are skulle hålla på och grejer.

Är det inte ett misslyckande?

– Nej, vi hade nästan beräknat att det skulle bli den typen av infall. Sedan tycker jag att Alliansfritt Sverige har sina bästa dagar bakom sig. De var mycket roligare förr.

Ni kommer inte att stänga ner kampanjen?

– Nej, det är ingenting vi har planer på att göra.

Hur känns det att Centerpartiets logga står på budskap som "Utan bönder får stekaren inget lammkött", "Varning för djursex" och "Hitler gjorde inget fel"?

– Det där med Hitler är tråkigt för där kan människor bli kränkta, men om Centerpartiet, bönder, stekare och Stureplan får man skoja hur mycket man vill. Det bjuder jag verkligen på, säger Per Ankersjö och skrattar.

Följ den här länken för att följa diskussionerna på Twitter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev