Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKampanjer

Vänsterpartiet vill förbjuda reklam i Stockholm

Publicerad: 19 September 2013, 06:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:33

Vänsterpartiet i Stockholm motionerar för en reklamfri huvudstad. Istället vill partiet prioritera människornas plats i stadsrummet.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

" Stockholm ska vara fritt från gatureklam". Det är budskapet i en motion som Vänsterpartiet i Stockholms stadshus lämnar in i dag.

Ann Mari Engel, ledamot i fullmäktige, beskriver Stockholm som en stad där det offentliga rummet fylls av "ett växande antal reklampelare, blinkande reklamskyltar och gigantiska vepor med underklädeskampanjer som skymmer fasaderna".

– Stockholm är en väldigt vacker stad med gamla byggnader och fint kulturarv - det är synd att täcka det med vepor, säger hon till Dagens Media.

Tanken är att en reklamfri huvudstad ska ge mer plats för offentlig konst och utrymme för budskap om gemensamma aktiviteter.

Försvinner reklamen blir stadens skönhet också mer synlig, menar Vänsterpartiet. Istället ska människornas plats i stadsrummet prioriteras.

Att arbetstillfällen riskerar försvinna om utomhusreklamen förbjuds är dock inget som oroar Ann Marie Engel.

– Det finns vettigare saker för dem som sysslar med sådant att göra, säger hon och tillägger:

– De kan få sätta upp offentlig konst istället.

Diskussionerna om en reklamfri huvudstad har pågått inom Stockholmsvänstern länge.

När motionen nu presenterats lyfter partiet fram Sao Paolo i Brasilien som ett föregångsexempel. Där förbjöds utomhusreklam, eller "visuella föroreningar" som borgmästaren kallade det, redan 2006.

LÄS MER:

Dante Thomsen


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev