Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Vandalisering och storm mot SL efter SD:s kampanj

Publicerad: 4 Augusti 2015, 06:12
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:55

SL:s kundtjänst har fått motta hundratals samtal och mejl angående SD:s reklamkampanj.


Ämnen i artikeln:

SLSD

Sverigedemokraternas reklamkampanj vid Östermalmstorgs tunnelbana i Stockholm har väckt starka reaktioner. Under måndagen fick SL hårt kritik för att hjälpa till att sprida rasism och SL:s kundtjänst har fått ta emot hundratals samtal och mejl.

– Det har varit jättehög arbetsbelastning. Det har varit mest kritik och undran hur vi kan tillåta detta. En hel del arga kommentarer, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, till Dagens Media.

Hur hanterar ni det?

– Det är en utmaning för kundtjänst. Det är ingen optimal situation, men samtidigt är vi en offentlig förvaltning så vi får efter bästa förmåga förklara hur vi har resonerat. Men hur bra vi än försöker är det inte alla som håller med.

En reaktion är att det enligt SL:s regler inte får förekomma reklam som uppfattas som stötande eller sårande mot folkgrupp på SL:s reklamytor. Hur har ni resonerat?

– Till att börja med måste man skilja på politiskt budskap och kommersiellt budskap. När det gäller politiskt budskap har vi resonerat så att vi ska lägga ribban något högre, det omfattas inte av de vanliga kommersiella reklamreglerna. Har vi beslutat att vi ska tillåta politiskt reklam kan vi inte behandla partier olika, säger Jesper Pettersson och fortsätter:

– Vi måste titta på budskapet. Det är många som upplever det som kränkande och stötande men man måste se vad som står. Man kan uppleva det på olika sätt.

Ni har inte ändrat er efter kritiken?

– Nej. Vi fick samma reaktioner i valrörelsen förra året och gjorde samma bedömning då. Vi står fast vid det.

På måndagskvällen revs delar av SD:s reklamkampanj ned och polis fick tillkallas. SL har nu satt in extra bevakning vid Östermalmstorg. Men någon ökad säkerhetsrisk finns inte, anser Jesper Petersson.

– Det är en sak att själva budskapet blir vandaliserat. Det är inte bra men det utgör ingen omedelbar säkerhetsrisk för passagerare och personal. Men det finns säkert anledning att utvärdera det.

LÄS OCKSÅ:

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SLSD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.