fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Utgivarnas kampanj ska få unga att vilja bli journalister

Publicerad: 24 maj 2023, 06:00

Anna Brolin är en av de som förekommer i kampanjfilmerna.

Foto: Utgivarna

Med hjälp av kampanjfilmer på sociala medier ska Utgivarna få unga att få upp ögonen för journalistik. I filmerna förekommer bland andra Lubna El-Shanti, Diamant Salihu och Anna Brolin.

Ämnen i artikeln:

Utgivarna

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Utgivarnas kampanj ”Berätta” ska få fler unga att välja journalistyrket, då Utgivarna ser en risk för en framtida kompetensbrist.

Som Journalisten tidigare rapporterat om har SCB:s Arbetskraftsbarometer och Arbetsförmedlingens yrkesprognos för första gången någonsin redan slagit fast att journalist är ett bristyrke.

LÄS MER: Färre ansökningar till mediehusen och lägre kvalitet på kandidaterna: ”En tydlig nedgång”

I vintras upphandlade Utgivarna byråerna Oh my och Gabardin för att ta fram ett kommunikationskoncept. Förutom att inspirera fler unga att söka sig till journalistyrket har även ett presentationsmaterial tagits fram som redaktioner och studie- och yrkesvägledare kan använda för att berätta om journalistyrket.

Kampanjen består av porträttfilmer med journalister inom ett brett spektra av journalistbranschen.

– Mediebranschen är mitt uppe i en spännande digital utveckling och det växer hela tiden fram nya roller och sätt att arbeta som journalist. Det vill vi berätta om, säger Robert Olsson, vd för Utgivarna, i ett pressmeddelande.

Bland de som porträtteras i kampanjfilmerna finns SR:s korrespondent i Ukraina, Lubna El-Shanti, kriminaljournalisten Diamant Salihu, TV4:s Anna Brolin, Ola Carlson på Offside Press och Expressens David Baas.

LÄS ÄVEN: Tolv journaliststudenter om det framtida arbetslivet

Filmerna kommer dels att rulla på sociala medier, spridas via mediehusens egna kanaler samt genom mässor där unga står inför yrkesval.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev