Ungdomsförbund i motkampanjer mot SD:s budskap

2015-08-04 09:37  

Grön ungdom och Liberala ungdomsförbundet gör blixtkampanjer mot SD:s budskap.

"Sorry about the mess here in Sweden. =( We have a serious problem with forced begging" är ett av budskapen i Sverigedemokraternas hårt kritiserade reklamkampanj som just nu pågår vid Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom tog fasta på uttrycket och gjorde igår en motkampanj på Swedenborgsgatan på Södermalm i Stockholm. "Sorry about the mess. =( We have a serious problem with racism." löd ungdomsförbundets budskap som skrevs på marken med färgglada kritor.

– SD sprider ett rasistitskt budskap som vi måste demonstrera mot. En del säger att vi gör kampanjen större med motkampanjer men att deras budskap skulle stå oemotsagt är mycket farligare, och det skulle vi aldrig kunna gå med på. De spelar på människors känslor och sprider populistisk propaganda, säger Klara Lidman, kanslichef för Grön ungdom, till Dagens Media.

Initiativtagaren bakom aktiviteten är Sandra Fogelberg från Grön ungdoms förbundsstyrelse. Motkampanjen, som också innehåller samma budskap på andra språk än engelska, har spridits via sociala medier och har bland annat delats av personer som Malena Ernman och Regina Lund.

– Det var massor av folk som stannade till och hejade på och personer som kunde andra språk hjälpte till, säger Klara Lidman.

Också Liberala ungdomsförbundet, LUF, gjorde en blixtkampanj under gårdagen. Vid Östermalmstorgs tunnelbanestation delade representanter från Folkpartiets ungdomsförbund ut flygblad med texten: "Sorry about the ridiculous message in the ceiling - we have a big problem with a racist party in the parliament" och "Don't let racist slurs ruin your vacation".

– Sverigedemokraternas kampanj är en riktig mobbningskampanj som slår mot samhällets svaga. Det är en självklarhet att stå upp mot det. Även samhällets mörka krafter har rätt att göra sin åsikt hörd, men det har vi också och vi utnyttjar vår rätt, säger Henrik Edin, förbundsstyrelseledamot för LUF, till Dagens Media.

Från det att ungdomsförbundet uppmärksammat kampanjen tills att de delade ut flygblad tog det sex timmar, berättar han.

– Det får bättre effekt om det är roligt och har en tydlig koppling till SD:s kampanj. Den riktar sig inte mot turister kan man tänka sig, men när vi gör samma koppling blir det en tydligare motkampanj.

Under tisdagskvällen planeras en demonstration vid Norrmalmstorg. Grön ungdom kommer att medverka.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer: Rekordmånga anmälningar till RO – som inte kan pröva

Läs mer: Vandalisering och storm mot SL efter SD:s kampanj

Läs mer: Kritiken mot SL efter SD:s kampanj: "Sprider rasism"

Läs mer: Sverigedemokraterna kampanjar mot tiggeriet – igen
 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt