”Telias agerande strider mot nätneutraliteten”

Casten Almqvist, Hanna Stjärne och Cilla Benkö är några av de mediechefer som går ut i ett gemensamt upprop mot Telia.

Företrädare för den svenska mediebranschen skriver återigen på ett upprop för att uppmärksamma och ifrågasätta att statligt ägda Telia aktivt gynnar Facebook.

För två år sedan skrev ett trettiotal företrädare för Sveriges medieföretag på ett upprop i vilket de menade att Telias samarbete med Facebook hotar det öppna internet. Erbjudandet som medieföretagen vänder sig mot innebär att utvalda sociala medier-tjänster, till skillnad från medieföretagens innehåll, distribueras gratis till användarna.

Samma år som det första uppropet publicerades konstaterade tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) att delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig. Telia överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som ännu inte behandlat frågan.

I dag, två år senare, konstaterar 26 svenska publicister i en debattartikel i DI och på SvD Debatt att Telias gynnande av sociala medier-jätten ännu pågår.

Agerandet strider mot reglerna om nätneutralitet, menar undertecknarna, som nu kräver att Telias ägare svenska staten effektiviserar – och om nödvändigt – skärper regelverket.

Publicerad 2018-05-02 08.57Uppdaterad 2018-05-02 09.02

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: