Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Kampanjer

”Telias agerande strider mot nätneutraliteten”

Företrädare för den svenska mediebranschen skriver återigen på ett upprop för att uppmärksamma och ifrågasätta att statligt ägda Telia aktivt gynnar Facebook.

Linnea Kihlström

anna.dohmers@dagensmedia.se


Publicerad: 02 Maj 2018, 08:57
Uppdaterad: 02 Maj 2018, 09:02

Ämnen i artikeln:

Telia

Casten Almqvist, Hanna Stjärne och Cilla Benkö är några av de mediechefer som går ut i ett gemensamt upprop mot Telia.

För två år sedan skrev ett trettiotal företrädare för Sveriges medieföretag på ett upprop i vilket de menade att Telias samarbete med Facebook hotar det öppna internet. Erbjudandet som medieföretagen vänder sig mot innebär att utvalda sociala medier-tjänster, till skillnad från medieföretagens innehåll, distribueras gratis till användarna.

Samma år som det första uppropet publicerades konstaterade tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) att delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig. Telia överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som ännu inte behandlat frågan.

LÄS MER: Trots rättsbeslut – Telia vägrar sluta med fri surf

I dag, två år senare, konstaterar 26 svenska publicister i en debattartikel i DI och på SvD Debatt att Telias gynnande av sociala medier-jätten ännu pågår.

Agerandet strider mot reglerna om nätneutralitet, menar undertecknarna, som nu kräver att Telias ägare svenska staten effektiviserar – och om nödvändigt – skärper regelverket.

Ämnen i artikeln:

Telia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.