söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

TCO startar fackförbund för artificiell intelligens

Publicerad: 18 januari 2017, 08:30
Uppdaterad: 18 januari 2017, 13:59

I uppföljaren till TCO:s Youtube-succéer "Like a Swede" och "Business like a Swede", gestaltas framtidens arbetsmarknad i form av artificiell intelligens som organiserar sig.

Ämnen i artikeln:

TCOAI

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Chatbotar, servicebotar och spambotar som vill ha bättre villkor på sina arbetsplatser. Det är verkligheten i Tjänstemännens centralorganisations (TCO) nya kampanj "Face Tomorrow like a Swede", där olika typer av A.I:s organiserar sig och startar världens första fackförbund för artificiell intelligens – för att kunna leva "Like a Swede".

Kampanjen, som är uppföljare till Youtube-succéerna "Like a Swede" och "Business like a Swede", hade världspremiär igår 17 januari.

TCO vill med kampanjen illustrera hur förändringar på arbetsmarknaden alltid kommer att ske, men att den svenska partsmodellen är med på resan.

I kampanjfilmen får botarna Sid, Nancy och Sheila får tala ut om sina arbetsförhållanden.

Sid är en spambot som tvingas försörja sig genom att sälja produkter ingen vill ha, Nancy är chatboten som längtar efter lediga helger och kundtjänstboten Sheila drömmer om att få gå i pension och flytta till Florida.

Som tur är finns det ett nytt fackförbund för artificiell intelligens som de kan gå med i för att lösa sina problem på jobbet – och börja leva "Like a Swede".

Ordföranden i det nystartade fackförbundet för artificiell intelligens är en chatbot, Clever Botson, som är programmerad för att utbilda båda A.I.s och människor om partsmodellen på sajten likeaswede.se.

– I våra tidigare "Like a Swede"-kampanjer lekte vi med två olika kulturtrender. Just nu finns en otroligt stor hype kring AI som vi gärna vill haka på. Det finns olika dimensioner av fenomenet, som inkluderar både förväntningar och farhågor. Vad vi vill diskutera med den här kampanjen, är att visst står vi inför en omställning, men oavsett hur stor den blir vet vi att den svenska partsmodellen kommer att hantera den på ett konstruktivt vis – precis som den gjort med alla andra omställningar som skett på arbetsmarknaden, säger Per Karlberg som är projektledare på TCO, till Dagens Media.

De tidigare Like a Swede-kampanjerna blev virala succéer, förväntar ni er detsamma med den här?

– Ja, det är självklart vad vi hoppas på. När filmen legat uppe i tolv timmar hade den redan fått 35 000 visningar, vilket vi tycker är en bra start. Men det är svårt att förutse vad som kommer bli viralt, det handlar mycket om slumpen och vad som händer i övrigt. Men våra förhoppningar med kampanjen är framför allt att unga samhällsintresserade svenskar ska förstå hur smart partsmodellen faktiskt är. Det är viktigare än att få många visningar.

I skrivande stund har filmen, som gjorts av ANR BBDO, 110 000 visningar på Youtube och 36 000 på Facebook.

Bakom kampanjen:

Kund: TCO,

Projektledare Per Karlberg

Vice proj ledare och sociala media strateg, Petra Jankov

PR Sandra Zetterman

 

Byrå: ANR BBDO

Creative Director: Andreas Lönn

Art Director: Nayeli Kremb

Copywriter: Anna Werkell

Kundansvarig: Pontus Karlsson

Projektledare: Maria Fager

PR: Jenny Canborn

Planner: Anna Jensen

Produktionsledare: Johanna Ridemar

Graphic design: Ahfsin Piran

 

Filmregissör: Jens Jonsson

Produktionsbolag: Giants & Toys

Digitalt produktionsbolag: Another Tomorrow

Content distribution: AOL

Concept test: Kommunicera AB

Effektmätning: Novus AB

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev