Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Talande bänk ska lyfta barnens utsatthet

Publicerad: 13 Oktober 2015, 04:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 20:26

Så vill Unicef sätta press på regeringen – Michael Nyqvist i nya kampanjen.


Ämnen i artikeln:

UnicefEdelman Deportivo

I går lanserades Unicefs kampanj ” Röster från bänken”. Målet är att ge utsatta barn en röst med hjälp av en ny dokumentär podcastserie, där frågor som våld, psykisk ohälsa och drogmissbruk uppmärksammas.

Målet? Unicef Sverige vill att regeringen inför klagorätt för barn när deras rättigheter kränks. Det innebär att barn får en instans där de kan få sin sak prövad och påtala kränkningar av sina rättigheter.

I podcastseriens femte avsnitt intervjuar Kristoffer ”Värvet” Triumf Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Kampanjens symbol för utsatta barn är en blå bänk. Och för att skapa uppmärksamhet kring initiativet placerades en fysisk blå bänk ut på Sergels torg i centrala Stockholm, där besökarna kunde lyssna till barnens berättelser.

– Barn har rätt att delta i beslut som berör dem. Nu hamnar barnen i stället ofta vid sidan om, på bänken, och får titta på när de vuxna fattar beslut över deras huvuden, säger Christina Heilborn programchef på Unicef Sverige, i ett pressmeddelande.

Opinionskampanjen är framtagen tillsammans med pr-byrån Edelman Deportivo. För att få ytterligare spridning har en film producerats där den kände skådespelaren Michael Nyqvist berättar om sina upplevelser av att som barn sakna möjligheten att påverka.

Allmänheten uppmanas att skriva under Unicefs namninsamling med krav på att regeringen ska lagstifta om en klagorätt för barn.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

UnicefEdelman Deportivo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.