torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Sverigedemokraterna kampanjar mot tiggeriet – igen

Publicerad: 3 augusti 2015, 07:03

Sverigedemokraterna riktar sig till utländska turister i sin nya kampanj på engelska.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaKampanj

YL

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se


Inför EU-valet förra året gick Sverigedemokraterna ut i en stor kampanj i Stockholms lokaltrafik med budskapet "Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator". Kampanjen fick många att reagera och efter vandalisering stoppades delar av kampanjen av SL.

Nu sätter SD tiggeriet återigen i fokus. I en ny kampanj på engelska med budskapet "Sweden should do better than this" siktar partiet in sig på utländska turister.

I tunnelbanan vid Östermalmstorg i Stockholm syns bilder på människor som sover på gatan tillsammans med den engelska texten. I rulltrappan syns budskap som "Sorry about the mess here in Sweden" , "We have a serious problem with forced begging" och "International gangs profit from people's desperation."

– Utländska turister blir förvånade och förfärade när de ser den här typen av tiggeri. Vi vill visa att situationen är lite rörig och märklig men vi är medvetna om det och kommer att hantera situationen. Många stockholmare bekymrar sig också över att det skadar turistnäringen. Turisterna förväntar sig komma till ett helt annat Sverige, säger Henrik Vinge, SD:s presschef, till Dagens Media.

Liksom i den tidigare så kritiserade kampanjen slår SD fast att det finns ett organiserat tiggeri och att internationella ligor ligger bakom.

– Inför EU-valet försökte både media och andra politiska partier mörka att det skulle finnas organiserat tiggeri. Men så fort valet var över, erkände plötsligt alla politiska partier att det existerar. Det kallar jag hyckleri av stora mått.

En norsk studie visade nyligen att det inte finns belägg för att organiserad kriminalitet ligger bakom tiggeriet. Vad anser du om det?

– Jag har inte läst den rapporten, men bland de tre stora politiska partierna i Sverige råder det i dag konsensus om att det finns organiserat tiggeri, säger Henrik Vinge.

Sist fick ni mycket kritik. Vilka reaktioner förväntar du dig av kampanjen?

– Mindre den här gången efter att vi har släppt det politiska tabut. Man kan inte sopa de här frågorna under mattan.

Kampanjen har tagits fram av Sverigedemokraterna själva och kommer att pågå under två veckor. Tunnelbanan vid Östermalmstorg var ett medvetet val av placering för kampanjen, säger Henrik Vinge.

– Man kan annonsera på ett bra sätt i rulltrappan, vi tyckte om konceptet. Sen är tiggeriet utbrett kring Östermalmstorg och det rör sig mycket människor där.

LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev