Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Sverigedemokraterna i bildbråk med TT efter scumbags-kampanjen

Publicerad: 18 mars 2015, 07:37
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:09

SD:s "scumbag”-kampanj bryter mot bildavtal med TT. Bildbyrån sa tydligt ”nej” till ändringar vid försäljningen av bilden.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaTTSD

I Sverigedemokraternas uppmärksammade "scumbag”-kampanj, som kritiserar Decemberöverenskommelsen, använder partiet en bild som köpts från TT. Bilden har manipulerats utan upphovsmannens godkännande.

Bilden föreställer partiledarna som ingått Decemberöverenskommelsen. SD har manipulerat bilden genom att ge varje partiledare en hatt, som alltså är en blinkning till en klassisk meme, "Scumbag Steve".

SD har tidigare själva varit känsliga för hur man använder bilder utan att få upphovsmannens godkännande. Förra året stämde exempelvis Kent Ekeroth ett antal tidningar som publicerat stillbilder från SD-politikerns egna mobilinspelning från den ökända järnrörsskandalen.

SD har också tidigare ignorerat att söka upphovsmannens tillstånd, till exempel när de använde stjärnfotografen Jill Greenberg bilder från fotoserie ”End times” utan tillåtelse.

Mats Schagerström är bildchef TT-Nyhetsbyrån:

– Vi ser allvarligt på det här. Upphovsmannen har inte gett sitt tillstånd, säger han till Dagens Media.

Kommer ni vidta några juridiska åtgärder?

– Vet inte än. Vi har varit i kontakt med SD och vi för en diskussion. Får se vart det landar.

Skulle ni vara lika känsliga om det gällde ett annat parti?

– Ja, definitivt. Att vi säljer arkivbilder till en sådan här kampanj är en del av det som vår bildbyrå gör. Om något annat parti skulle ändra på en bild på samma sätt skulle vi reagera likadant.

Hur mycket kan man ändra en bild inom ramarna för ert avtal?

– Grundläggande är att hur man får ändra regleras av upphovsrättslagen. Man måste ha upphovsmannens, det vill säga fotografens, godkännande, säger han och fortsätter:

– Kunden måste berätta för oss om de vill ändra något och vi pratar med fotografen som får bestämma. Upphovsmannen är en anställd fotograf och SD frågade om de fick manipulera bilden. Vi sa tydligt nej.

Har SD alltså struntat i vad ni sagt?

– Det kan jag inte säga än, det kan handla om ett missförstånd. Det är därför vi för en diskussion.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaTTSD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.