Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Svenska Freds kapar krigsmyndighetens domän

Publicerad: 26 November 2010, 08:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:30

Fredsorganisationen Svenska Freds för en kampanj mot Försvarsexportmyndigheten – kapar deras domän. ”Vi vill att de ska läggas ner”, säger Rolf Lindahl, kampanjansvarig.


Svenska Freds drar igång en kampanj mot den nyinrättade Försvarsexportmyndigheten. Syftet med kampanjen är att bidra till en ökad öppenhet gällande frågor kring vapenexporten, och påverka politikerna.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen har tillsatt en myndighet som har som syfte att stödja svensk vapenexport, säger Rolf Lindahl, ansvarig för frågor kring nedrustning och vapenhandel på Svenska Freds, och fortsätter:

– Vi tycker inte att svenska skattebetalare ska finansiera vapenindustrin.

Fredsorganisationen har bland annat registrerat domänen forsvarsexportmyndigheten.se, som till ytan ser ut att tillhöra myndigheten med samma namn.

Men väl på sajten möts besökarna av en ovanligt rättfram – om än kanske partisk – beskrivning av Försvarsexportmyndighetens uppdrag.

Där står bland annat att myndigheten ska ”prångla ut så mycket vapen som möjligt i världen, utan hänsyn till respekt för mänskliga rättigheter eller demokrati och med stor risk för krig”.

– De senaste åren har vi märkt av att man i allt högre grad pratar om vapenexport i positiva termer. Man pratar om försvarsmateriel istället för krigsmateriel. Vi vill bidra till en allsidig bild, säger Rolf Lindahl.

På Försvarsexportmyndigheten är man medveten om kampanjen, men vill inte kommentera ärendet. Enligt en talesperson på myndigheten tittar de just nu på hur frågan ska hanteras.

Den statliga Försvarsexportmyndigheten bildades den första augusti, med syfte att främja den svenska försvarsexporten.

Som dagensmedia.se kunde berätta igår valde kommunikationsdirektören Cina Gerdinatt hoppa av sitt uppdrag, efter endast två månader.

Myndighetens riktiga sajt ligger under domänen fxm.se.

Ardalan Samimi

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.