Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Kampanjer

Sturegallerian ber om ursäkt för trosreklamen

UPPDATERAD. Uppmaningen att behaga far med trosor gick inte hem. Nu anmäls Sturegallerians Fars dagsreklam till RO.

Helen Preutz


Publicerad: 06 November 2013, 07:24
Uppdaterad: 06 December 2015, 12:56

Ämnen i artikeln:

ROSturegallerian

Ett par lila spetstrosor och uppmaningen "Please please him" har väckt en storm av ilska. I sociala medier haglar kommentarerna mot Sturegallerians fars dag-reklam.

"Vad menar Sturegallerian? Ska barnen klä sig i sexiga trosor för att "behaga" pappa på Fars dag?", skriver en användare på Twitter.

"Äckligaste Fars dagsannonsen någonsin! Budskapet på trosreklamen i Sturegallerian "Behaga honom", skriver en annan.

Hittills har minst två anmälningar kommit in till Reklamombudsmannen. 

– Anmälarna har i båda fallen reagerat på att det är damunderkläder som säljs till fars dag, säger RO:s jurist Gunilla Welander till Dagens Media.

När Dagens Media når Sturegallerians centrumchef Lotta Moos vill hon inte kommentera reklamen.

– Jag har varit på semester i två veckor och vet inget om saken. Jag vill sätta mig in i ärendet innan jag kommenterar, säger hon.

Vilken byrå har gjort kampanjen?

– Det kan jag inte svara på. Det är flera olika personer inblandade.

Efter att artikeln publicerats kontaktades Dagens Media av Maria Jälmestål som är marknadskoordinator på Newsec som förvaltar Sturegallerian.

I ett mejl skriver hon:

"Det är olyckligt att vissa känner sig förolämpade av Sturegallerians Fars Dag kampanj. Det är på intet sätt menat att vara sexistiskt, kränkande eller objektifierande. I så fall hade vi aldrig valt den vägen. Vi tar givetvis allvarligt på detta och har därför tagit bort de enheter som upprör och ersätter dem med traditionella presenter.

Vi stod i valet mellan att kommunicera enbart klassiska och mer traditionella presenter till Far, eller att lägga till ett överraskningsmoment- ett sk disruptivt kommunikationsgrepp- som bejakar att mammor ger presenter till sina män. Ty i dagens intensiva mediaklimat behövs ibland mer än bara konventionella grepp för att sticka ut i bruset. Ett val vi idag ångrar och ber om ursäkt för och därmed dragit tillbaka."

Ämnen i artikeln:

ROSturegallerian

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.