Kampanjer
Stockholmarnas terror-sms ska bevaras
Publicerad: 12 april 2017, 05:28
Uppdaterad: 12 april 2017, 06:01
Kampanjbild
Stockholmarna uppmanas dela med sig av sina bilder, upplevelser och sms från terrordådet i city. Stadsmuseet och Stockholms läns museum samlar in dokumentation för framtiden.
MA
Mathias Asplund
Klockan 14.53 fredagen den 7 april kommer bli ihågkommen som dagen då terrorn slog till mot centrala Stockholm. Men för att kunna minnas vad som hände ber nu Stadsmuseet och Stockholms läns museum om hjälp – av de som upplevde alltihop.
De som var på plats när människor mejades ner på Drottninggatan och lastbilen kraschade in i Åhléns city, men även de som oroligt försökte ringa sina anhöriga för att höra att de var okej eller de som följde händelserna på sociala medier.
Alla är välkomna att skicka in tankar, minnen, privata fotografier, samtal och inlägg från sociala medier. Här kan man bidra på tre sätt:
- Lägga upp foton som Stockholms läns museum arkiverar
- Lämna in berättelser som Stadsmuseet dokumenterar
- Ta skärmdumpar av trådar på Facebook med vänner, nära och kära, som sparas för forskning
Anna Ulfstrand är chef för Stadsmuseets dokumentationsenhet. När Dagens Media når henne står hon vid just Sergels torg, dit massvis med människor kommer för att lämna blommor.
– Vi tycker att det är en ganska självklar uppgift för stadens museum att samla in människors tankar och upplevelser av det som hänt. Det är en museiuppgift att samla in för framtiden det som blir en del av stadens historia, säger hon.
Hur många är det som har skickat in?
– När jag gick från jobbet i dag var det ett tjugotal och då har vi bara varit i gång nu under dagen. Vi har bett om att man skickar in fotografier och även screenshots från sina flöden på sociala medier. Det är sånt som inte sparas om inte vi gör det, utan det förvinner annars snabbt ner i det snabba flödet, säger Anna Ulfstrand.
Vad är det mest intressanta du har sett?
– Hittills har jag mest sett sånt som jag känt igen mig i. Man skriver var man man var och vad man gjorde för att komma i kontakt med sina anhöriga. Vi har fått in bilder från människor som gick hem, i fredags, kaféer som höll öppet och bjöd på knäckemackor.
Hon berättar att de planerar att göra riktade utskick till de personer som jobbade nära det som hände den dagen: poliser, räddnings- och ambulanspersonal. De som kom nära händelsernas centrum.
Bilderna som lämnas in blir offentliga och kan användas för framtida forskning. Men man får lämna sin berättelse anonymt. Skärmdumpar från Facebook kommer inte att göras offentliga utan bara sparas för forskning.