Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Stockholm Prides parad i GTA uppmärksammas internationellt

Publicerad: 14 juli 2016, 13:40
Uppdaterad: 14 juli 2016, 13:52

Stockholm Prides kampanj "Los Santos Pride" har genererat rubriker i flera internationella medier, däribland Vice, Daily Star och BBC.


Ämnen i artikeln:

Stockholm PrideGarbergs

Nästa vecka väntas över 40 000 människor samlas för att fira Stockholm Pride i huvudstaden. Igår släppte festivalen sin nya kampanj ”Los Santos Pride”, ett nedladdningsbart mod som ger dig en parad i det kontroversiella spelet GTA.

Grand Theft Auto 5 räknas som ett av världens mest sålda och hyllade spel. Men spelet har också fått motta kritik för sitt våldsamma innehåll och misogyna handling. GTA 5 utspelar sig i den fiktiva staden Los Santos och har allt från hamburgerrestauranger, nattklubbar och klädaffärer. Den har kort och gott i princip allt en riktig storstad har, förutom en sak – en prideparad.

– Vi har utvecklat ett så kallat mod, ett nedladdningsbart tillägg till GTA 5. På lossantospride.com kan människor ladda ner modet gratis och få en färgsprakande prideparad som marscherar nerför gatorna i spelet, säger Sedir Ajeenah, copywriter på Garbergs, till Dagens Media.

Kampanjen lanserades med en trailer på Youtube och Facebook igår förmiddag.

Hittills har filmen enligt Garbergs genererat över 247 000 visningar, och omnämnts i flera internationella medier. Bland annat BBC, Metro, Vice, Daily Star samt etablerade spelsajter som Kotaku, Cnet och VG247.

Sent igår kväll delade även Youtube kampanjen på sin officiella Twitterkanal @YoutubeGaming.  

Stort fokus har varit riktat mot HBTQ-rörelsen sedan masskjutningen i Orlando, där 49 människor miste livet. Något som Los Santos Pride också vill adressera.

– Vi har gjort paraden oförstörbar. Inte för att vi egentligen vill moralisera över spelvåld, utan snarare för att visa att kärleken övervinner allt, säger William Löthman, Interactive art director på Garbergs, till Dagens Media.

Kampanjen är framtagen av Garbergs tillsammans med frivilliga GTA-entusiaster från hela världen. 

– Vi har formerat ett eget team med människor från hela världen. Vi har alltifrån Julio i Brasilien som skrivit koden, till Sonny i Amsterdam som filmat av paraden till trailern. Alla jobbar pro-bono för att vi tror på det här, fortsätter William Löthman.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Stockholm PrideGarbergs

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev