onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

SSU hotar stämma MUF

Publicerad: 7 september 2010, 12:28

SSU anklagar Moderata Ungdomsförbundet för att ha kapat den välkända ”Rör inte min kompis”-loggan. Nu hotar man med rättsliga åtgärder, kan Dagensmedia.se berätta.

Ämnen i artikeln:

Valet 2010MUFSSUKampanj

MS

Martin Schori


– Vad händer om nazister eller Sverigedemokrater använder samma logga? säger Elin Nordmark, 1:e ombudsman i SSU:s Stockholmsdistrikt.

Kampanjen ”Rör inte min kompis” drog igång redan 1985 och stöddes av samtliga riksdagspartier. Lagom till valet har Moderata Ungdomsföbundet tryckt upp egna knappar, med texten ”Rör inte min statsminister”, skrivet i samma handflata som originalkampanjen.

– Det är tråkigt att de använder den symbolen för partipolitisk vinning. Det här var en bred kampanj på 80-talet och kan faktiskt vara en av orsakerna till att vi hittills sluppit ett rasistiskt parti i riskdagen, säger Elin Nordmark till Dagensmedia.se.

Det handlar dessutom om varumärkesintrång, då SSU i Stockholm äger rätten till varumärket, säger hon.

– Vi har kontaktat advokat som skickat ett så kallat varningsbrev. MUF har svarat att de inte tänker sluta eftersom de inte anser att det handlar om varumärkesintrång, säger Elin Nordmark.

Nu överväger SSU rättsliga åtgärder.

– Vi kommer förmodligen att stämma MUF, men vi har inte tagit ett sådant beslut än, säger Elin Nordmark.

Är inte detta bara ett utspel i valrörelsen?

– Inte alls, vi har velat sköta detta i det tysta och sköta det snyggt men vår vädjan har inte hörsammats. Det handlar om att MUF har tryckt upp de här knapparna just nu.

Gustaf Stenlund, pressansvarig på MUF, håller inte med:

– Vi kollar detta med våra jurister men vi anser inte att det är varumärkesintrång, säger han.

Ni tycker inte att de är lika?

– Det är inte vår uppfattning att det är varumärkesintrång. Men eftersom de kontaktat oss på det här sättet genom advokat kan vi inte kommentera mer i media.

Enligt Gustaf Stenlund har knappen varit mycket populär.

– Under mina tio år i MUF har jag aldrig varit med om en mer populär knapp. Det går lite dåligt för SSU nu och de vill väl ta ut sin ilska någonstans.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev