Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Sossarna rasar över Moderaternas kampanj

Publicerad: 13 juli 2017, 13:36
Uppdaterad: 13 juli 2017, 13:47

Bild 1/2  

Moderaternas kampanjtext "Vi har byggt en ny arbetslinje" i Citybanan är falsk marknadsföring. Det menar Socialdemokraterna.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraterna

I Citybanan som öppnade i dagarna har Moderaterna passat på att köpa till sig reklamutrymme i en av Clear Channels digitala ytor.

"Välkommen till Stockholm City. Vi har byggt en ny arbetslinje", lyder texten som pryder den nya stationen.

Budskapet har dock fått Socialdemokraterna i Stockholms landsting att rasa eftersom de menar att kampanjen är missvisande. Att Moderaterna tar åt sig äran för Citybanan är vilseledande och falsk marknadsföring enligt Socialdemokraterna, eftersom att Moderaterna i landstinget inte stått för bygget av spåren. Dessutom har finansieringen skett tillsammans med staten, Stockholms stad och kringliggande län.

Som Socialdemokraterna ser det är Citybanans huvudfinansiär Trafikverket och därför också staten och den rödgröna regeringen.

– Det är anmärkningsvärt att Stockholmsmoderaterna tar åt sig äran för ett bygge de inte fattade beslut om, säger oppositionslandstingsråd Talla Alkurdi, till Dagens Media och fortsätter:

– Citybanan är till stor del finansierat av staten. Det var under Göran Perssons regering, innan maktskiftet 2006, som man slöt avtalet om Citybanan. Det bygger på en överenskommelse och medfinansieras av stat, regering och flera andra län.

Talla Alkurdi menar att man genom att ta åt sig äran undergräver de samarbeten som finns mellan olika inblandade parter som varit delaktiga i att jobba fram Citybanan.

– Det är beklagligt att de gör den här kampanjen. Vi borde hedra det här samarbetet. Det är förkastligt att man undergräver samarbetet och det gedigna arbete som flera olika aktörer har varit med om att ta fram. Någonstans måste också politiker känna heder i fakta och kunskap.

Stockholmsmoderaterna menar att de har haft en stor del i att driva igenom beslutet i landstinget – vad säger du om det?

– Det stämmer inte riktigt. Avtalet slöts sommaren 2006, innan maktskiftet, sedan har projektet stoppas och drivits igenom igen efter det men grundavtalet slöts innan dess.

Kommunikationschefen för Moderaterna i Stockholms stad och län, Mattias Thorsson, håller inte med om att kampanjen skulle vara vilseledande och felaktig på grund av att grundavtalet till Citybanan fattades under Göran Perssons regering.

– Det avgörande beslutet om finansiering fattades 2007 och 2008 och då styrdes Sverige av en Alliansregering och Stockholms stad och landstinget hade en Alliansmajoritet. Så jag tycker inte att det är vilseledande information, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Sedan är det många som har varit med och bidragit i projektet så klart, det är inte Moderaterna enkom. Men vi har lagt ned stor kraft och prioriterat projektet så jag tycker att vi har all rätt att göra kampanjen.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.