Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Socialdemokraterna anklagas för smutskastning

Publicerad: 3 juni 2009, 05:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:35

Socialdemokraterna oroas över att politisk tv-reklam leder till mer smutskastning i svenska valrörelser. Nu kritiseras socialdemokraterna själva för smutskastning.


Socialdemokraternas EU-parlamentskandidater Åsa Westlund och Olle Ludvigsson går till angrepp på moderaterna i radioreklam inför EU-parlamentsvalet.

Moderaterna "går kemikalieindustrins ärenden och sätter företagens vinster före miljö och hälsa", säger Åsa Westlund i ett av radioinslagen.

Läsare som har hört av sig till Dagens Media anser att socialdemokraterna ägnar sig åt smutskastning av moderaterna. Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson har mötts av samma reaktioner, men vill själv inte kommentera de andra partiernas kampanjer.

- Vi tycker att kommunikationen ska vara saklig och korrekt oavsett kanal och handla om partiets egen politik. Det är vad väljarna vill höra. Om de andra partierna vill göra andra val får det stå för dem, säger Pär Henriksson.

Ett av skälen till att socialdemokraterna säger nej till TV4:s erbjudande om politisk tv-reklam, är oron för att införandet av tv-reklam i valkampanjerna leder till ökad smutskastning i svensk politik.

"Ett problem som vi har sett i exempelvis USA är att det tycks vara enklare att göra negativ tv-reklam än positiv. En stor andel av den tv-reklam som spreds i senaste presidentvalet innehöll olika former av karaktärsmord på enskilda personer och smutskastning mot partier och kandidater", skrev partisekreteraren Ibrahim Baylan i en debattartikel tillsammans med vänsterpartiets och miljöpartiets partisekreterare i Svenska Dagbladet den 23 maj.

Socialdemokraternas presschef Fredrik Kornebäck anser inte att radioreklamen går att betrakta som smutskastning.

- Då hade vi inte gjort det. Men vi vill granska andra partiers politik och visa på alternativen. Vi tycker att det är viktigt att visa skillnaden mellan höger och vänster, säger Fredrik Kornebäck.

Vad tycker du, ägnar sig socialdemokraterna åt smutskastning på moderaterna? Lyssna på radiospottarna och dela med dig av din åsikt i kommentarsfältet.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Linus Kannerberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.