Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kampanjer

Slutar snusa och badar isvak för Syrien

Publicerad: 18 mars 2016, 11:05
Uppdaterad: 18 mars 2016, 12:12

I Röda Korsets nya kampanj uppmanas allmänheten att starta egna insamlingar genom att utsätta sig för utmaningar – ett fotbollslag ska bada isvak om de får in 20 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

Röda Korset

Nu drar Röda Korset igång vårens insamlingskampanj "Vad som helst för Syrien". Syftet med kampanjen är att uppmärksamma den humanitära situationen i landet som blir allt mer desperat, och att samla in pengar till Röda Korsets arbete.

Istället för att driva en enda stor insamling, uppmanar man för första gången allmänheten att starta egna insamlingar, genom att utsätta sig för mer eller mindre obehagliga utmaningar.

– Kampanjen utgår ifrån det desperata läget i Syrien, och att vi måste göra just vad som helst för att situationen är så svår. Det är därför vi lyfter den egna insamlingen och lägger till en liten tvist, nämligen en utmaning, säger Morgan Olofsson, kommunikations- och insamlingschef på Röda Korset, till Dagens Media.

Själv kommer Morgan Olofsson att sluta snusa om han uppnår sitt eget insamlingsmål på 10 000 kronor, medan Röda Korsets styrelseorförande Anna Carlstedt ska framföra organisationens grundprinciper iklädd röd kroppsstrumpa i Almedalen om hon lyckas få in 25 000 kronor.  

– Vi gör den här kampanjen med glimten i ögat, med skälet att vi behöver nå igenom bruset och skaka om för att lyfta den extrema utsatthet människor i Syrien lever i. Tvisten med utmaningarna handlar om att utsätta sig för någonting som känns på den egna huden, i mitt fall kommer det handla om absitensbesvär. Även om det obehaget inte ens kommer i närheten av det som människorna i Syrien upplever, blir det någonting mer än att bara skicka in pengar, fortsätter Morgan Olofsson.

Morgan Olofsson har under de senaste åren uppmärksammat hur svårt det varit att bedriva insamlingar när det gäller just Syrien.

– När det gäller den här typen av långa, utdragna konflikter är risken att övriga världen blir lite immun mot den mängd av bilder och rapporter som strömmar därifrån, vilket gör det svårt att skapa engagemang. När det kommer till Syrien finns det dessutom en hopplöshet i världssamfundets oförmåga att lösa konflikten. Med den här kampanjen vill vi både samla in pengar till Röda Korsets livsviktiga arbete, men även lyfta frågan så att vi inte glömmer bort situationen för alla de människor som befinner sig på flykt.

Andra exempel på utmaningar som antas i kampanjen är fotbollslaget Sickla IF som kommer att bada ett kollektivt isbad om de når sitt insamlingsmål på 20 000 kronor, medan en frivilliggrupp inom Röda Korset kommer virka världens största svenska flagga om de når sitt insamlingsmål på 10 000 kronor.

Röda Korset uppmanar alla som deltar i kampanjen att berätta om det under hashtaggen #forsyrien.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Röda Korset

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.