Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kampanjer

Sjuans reklam anmäls för hets mot folkgrupp

Publicerad: 3 november 2011, 06:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:52

Textraden "Du har inte alla indianer i kanoten" är rasistisk, enligt en anmälare som har JK-anmält Sjuans reklam.


Ämnen i artikeln:

SjuanTV4-gruppen

Sjuans nya satsning Svagaste länken har marknadsförts med affischer på programledaren Kajsa Ingemarsson tillsammans med olika textrader. En av textraderna lyder "Du har inte alla indianer i kanoten".

Reklamen har nu anmälts till Justitiekanslern, JK, för hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet.

Anmälaren säger till Aftonbladet att ordet indian användes som skällsord av de europeer som kom till Nordamerika och att ordet är rasistiskt.

– Ordet indian har ramlat lite genom nätet, vi är så påverkade av indiankulturen och cowboyfilmer att folk inte fattar att det är rasistiskt, säger han.

Samtidigt ber TV4 gruppens kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt om ursäkt om reklamen har framstått som rasistisk.

– När vi gör kampanjer så gör vi inte det för att kränka någon. Har vi gjort det ber vi om ursäkt. Samtidigt är detta ett allmänt uttryck. Men det är bra att JK får utreda detta, säger han.

Mikeal Kurkiala, docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet, har dock invändningar mot anmälarens syn på ordet indian.

– Ordet indian kan definitivt inte jämföras med ordet neger. I Sydamerika ses ordet ”indios” som nedsättande. Men i Nordamerika och Kanada används ordet indian av alla mina indianvänner, eller deras stambeteckning. Den största radikala indianrörelsen kallar sig själva för American Indian Movement, säger han till Aftonbladet.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SjuanTV4-gruppen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.